Haagse corruptiezaak rondom ex-wethouder Richard de Mos: ‘Ze hebben de schijn tegen’
Oud-Kamerlid Richard de Mos staat deze week terecht in een corruptiezaak, die zich afspeelt rond zijn tijd als wethouder in Den Haag. Samen met zeven verdachten, waaronder één andere wethouder, wordt hij beschuldigd van schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en omkoping.
Het Openbaar Ministerie (OM) is in het bezit van talloze appjes en mailtjes, die er volgens politiek verslaggever van Omroep West, Lot van Bree, "niet zo fraai uitzien". Zo zegt De Mos op een gegeven moment tegen een ondernemer: "U vraagt, wij draaien." En een andere ondernemer zegt, mogelijk grappend, "Wij hebben toch 30 "mil" betaald voor deze zetels?!" De Mos verklaart dat dit ironisch bedoeld is en deel van zijn 'ombudspolitiek', maar het OM beoordeelt het als corruptie. Politiek verslaggever Van Bree, die de zaak op de voet volgt, geeft aan dat de De Mos cum suis "de schijn tegen" hebben.
Opsporingsmiddelen
Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel vertelt dat het een zaak is die door de Rijksrecherche en door het Openbaar Ministerie heel nauwlettend wordt gevolgd. "Het trekt heel veel aandacht," zegt hij bij Het Misdaadbureau. "Corruptiezaken tegen hogere bestuurders komen gelukkig niet regelmatig voor. "
Is er voldoende verdenking, dan zijn alle zware opsporingsmiddelen mogelijk. Wel moeten deze getoetst worden door een rechter-commissaris, die ook aanwezig moet zijn bij een huiszoeking, legt Van Thiel uit. "Je weet bij een huiszoeking dat je een inbreuk maakt op iemand zijn privacy, zeker bij iemand die het niet verwacht. Je komt volledig in iemand zijn privésfeer." Daarom zijn er strenge eisen aan verbonden.
Van vriendjespolitiek tot afpersing
Er zijn verschillende vormen van corruptie, legt anti-corruptie-expert Peter van Leusden uit. "Het begint bij vriendjespolitiek en eindigt bij afpersing, maar daartussen zitten nog allemaal gradaties, zoals nepotisme en omkoping."
Wat opvallend is aan corruptiezaken ten opzichte van andere misdrijven, is dat het een slachtofferloos delict is. "Je hebt twee partijen - de een met geld, de ander met macht - die iets geven of krijgen." Van Leusden: "Als je daar middenin zit besef je misschien niet zo goed dat dat oneerlijk is, waardoor het lang kan doormodderen."
En het begint misschien bij iets kleins, zoals een mooie fles wijn, zegt Van Leusden. "Dus waar leg je de grens?"
Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.