Rekenkamer: kabinet geeft Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek. Grote uitgaven blijven mogelijk “uit zicht” en overzichten wijken van elkaar af. Omdat duidelijke definities ontbreken, kan het ook zijn dat sommige kostenposten onterecht als klimaatuitgaven worden beschreven.
Momenteel geeft het kabinet bijna 7 miljard euro uit aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar er komt naar verwachting een klimaatfonds van 35 miljard euro. “Dit grote financiële belang is voor ons aanleiding om te onderzoeken hoe het kabinet uw Kamer de afgelopen jaren inzicht gaf in de klimaatuitgaven”, aldus de Rekenkamer. Ook vanuit de Kamer, die het kabinet controleert, zijn al langer zorgen over het toezicht op de grote klimaatbedragen.
‘Geen uniforme werkwijze bij opstellen overzichten’
Ministeries geven op verschillende plekken aan hoeveel ze aan CO2-verminderende maatregelen besteden. Maar die lijsten wijken soms van elkaar af: maatregelen zijn in het ene overzicht als klimaatingreep opgenomen, en in het andere niet. Belastingmaatregelen worden daarnaast niet altijd opgenomen. “Er is ook geen uniforme werkwijze bij het opstellen van de overzichten”, zegt de Rekenkamer. De genoemde bedragen in een begroting of een specifiek overzicht lopen nogal eens uiteen, waarschuwt de ARK. “In een enkel geval” is het verschil mogelijk zelfs 200 miljoen euro per jaar.
“In sommige gevallen is 90 procent van bepaalde klimaatuitgaven in een overzicht niet te vinden in de betreffende begroting of jaarverslag”, voegt de Rekenkamer eraan toe. Doordat een duidelijke definitie van klimaatbeleid ontbreekt, hebben ministeries “de vrijheid om te bepalen welke maatregelen zij aandragen en welke uitgaven zij als klimaatuitgave beschouwen”.
Reactie Jetten
De Tweede Kamer heeft hierdoor mogelijk geen zicht op een deel van de klimaatmaatregelen. Klimaatminister Rob Jetten erkent in een reactie dat er “enkele inconsistenties” zitten in de registraties van uitgaven aan het klimaatbeleid. Hij wil werken aan een beter en consistent overzicht, evenals een duidelijkere definitie van welke kostenpost als klimaatuitgave kan worden gezien, belooft de bewindsman. Het is zijn taak als minister om de uitgaven duidelijk te verantwoorden.
Lees meer:
Jetten: fundamentele keuzes nodig tegen dreigend stroomtekort
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meer