main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 10:24

Kost mestflater minister Adema de kop? ‘Het zal hem wel vergeven worden’

Of landbouwminister Piet Adema het vertrouwen van de boeren en de Tweede Kamer kan behouden na zijn mestflater is nog maar de vraag. Vandaag geeft hij in Den Haag tekst en uitleg en later zit hij om tafel met boerenorganisatie Agractie. “Hij staat er nu slecht op, maar ik denk dat dit hem wel zou worden vergeven. Ook omdat hij er nu zo open over is”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Vandaag zal er een commissiedebat plaatsvinden. Dat betekent dat de oppositie geen motie van wantrouwen kan indienen, want dat is alleen mogelijk tijdens een plenair debat. Van Viegen geeft aan dat zij denkt, afgaand op de reacties van de oppositiepartijen tot nu toe, dat het mee zal gaan vallen met de bak kritiek die uitgestort zal worden over de minister. Toch zal hij “alle zeilen moeten bijzetten om het vertrouwen terug te winnen”.

Brief uit Brussel

Het ministerie van Landbouw ontving medio december een brief van de Europese Commissie waarin Nederland werd gewaarschuwd om niet te optimistisch te zijn over de uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest door boeren. Het ministerie was op de hoogte van de brief, maar Adema (die de brief vlak voor het debat over het mest beleid nog niet had gelezen) liet desondanks aan de Kamer en de boeren weten nog volop in gesprek te zijn met Brussel.

De minister was later wel op de hoogte dat de EU het mestbeleid van Nederland zou afkeuren, maar dat werd vervolgens niet aan de Kamer of betrokken partijen medegedeeld. Dit gebeurde ruim een maand later, toen zijn mestbeleid definitief werd afgekeurd. “Hij noemt het zelf een inschattingsfout”, zegt Van Viegen.

Inmiddels heeft Adema kleur bekend en heeft hij gezegd dat de situatie en het verloop van de zaak hem betreurd. Het kwam hem op de nodige kritiek te staan, maar Van Viegen verwacht dat Adema op “extra krediet” kan rekenen.

Vertrouwen vanuit de boeren

De vorige minister van Landbouw Henk Staghouwer stapte op omdat hij geen vertrouwen meer had van de boeren in Nederland. Ondergaat Adema nu hetzelfde lot? “Ik weet niet of opstappen nu heeft. Dan zitten wij weer maandenlang zonder minister”, zegt melkveehouder Wilbert van der Post. “Het hele kabinet weet totaal niet waar het mee bezig is wat betreft de agrarische sector.”

Vanaf 1 maart 2023 moeten boeren minder mest uitrijden dan zij voorheen deden, waardoor zij meer mest moeten afvoeren. Boeren zullen derhalve vaker een beroep doen op kunstmest. Dit zorgt alleen maar voor een hogere kostenpost. “Niet wenselijk”, volgens Van der Post. “Ik sluit niet uit dat wij weer protesten gaan krijgen. Als de overheid zo met ons om blijft gaan zit er maar één ding op en dat is opnieuw naar Den Haag gaan.”

‘Onduidelijkheid is funest’

Volgens voorzitter plattelandsnetwerk P10 Ellen Nauta is voor de onduidelijkheid voor boeren funest. “Als je niet weet welke vloer je in je stal moet hebben, dan houdt het op. Dus wat wij vragen is duidelijkheid.”

De boeren “hebben er niks aan” als Adema de laan wordt uitgestuurd. “Je hebt een minister nodig die het beleid uitzet. Hopelijk doet hij dat in samenspraak met de boeren zelf en met alle instanties die erover gaan.”

Lees ook: 

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.

Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!

Podcast: WNL Haagse Lobby

Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?

Te gast zijn:

  • Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
  • Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
  • Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord

Luister nu terug als podcast!

Het Misdaadbureau: ‘Vrouwen moorden anders dan mannen’

Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…

Lees meer

Voorzitter van VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: ‘Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien’

Nu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…

Lees meer

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…

Lees meer

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…

Lees meer

Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…

Lees meer

Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

 De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…

Lees meer

Haringhappers opgelet: haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…

Lees meer

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….

Lees meer

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…

Lees meer

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…

Lees meer

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…

Lees meer

NS compenseert gedupeerden storing ‘ruimhartig’

De NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…

Lees meer

Hoe wordt Groningen dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? Vanavond in WNL Haagse Lobby

De komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…

Lees meer