main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 10:24

Kost mestflater minister Adema de kop? ‘Het zal hem wel vergeven worden’

Of landbouwminister Piet Adema het vertrouwen van de boeren en de Tweede Kamer kan behouden na zijn mestflater is nog maar de vraag. Vandaag geeft hij in Den Haag tekst en uitleg en later zit hij om tafel met boerenorganisatie Agractie. “Hij staat er nu slecht op, maar ik denk dat dit hem wel zou worden vergeven. Ook omdat hij er nu zo open over is”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Vandaag zal er een commissiedebat plaatsvinden. Dat betekent dat de oppositie geen motie van wantrouwen kan indienen, want dat is alleen mogelijk tijdens een plenair debat. Van Viegen geeft aan dat zij denkt, afgaand op de reacties van de oppositiepartijen tot nu toe, dat het mee zal gaan vallen met de bak kritiek die uitgestort zal worden over de minister. Toch zal hij “alle zeilen moeten bijzetten om het vertrouwen terug te winnen”.

Brief uit Brussel

Het ministerie van Landbouw ontving medio december een brief van de Europese Commissie waarin Nederland werd gewaarschuwd om niet te optimistisch te zijn over de uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest door boeren. Het ministerie was op de hoogte van de brief, maar Adema (die de brief vlak voor het debat over het mest beleid nog niet had gelezen) liet desondanks aan de Kamer en de boeren weten nog volop in gesprek te zijn met Brussel.

De minister was later wel op de hoogte dat de EU het mestbeleid van Nederland zou afkeuren, maar dat werd vervolgens niet aan de Kamer of betrokken partijen medegedeeld. Dit gebeurde ruim een maand later, toen zijn mestbeleid definitief werd afgekeurd. “Hij noemt het zelf een inschattingsfout”, zegt Van Viegen.

Inmiddels heeft Adema kleur bekend en heeft hij gezegd dat de situatie en het verloop van de zaak hem betreurd. Het kwam hem op de nodige kritiek te staan, maar Van Viegen verwacht dat Adema op “extra krediet” kan rekenen.

Vertrouwen vanuit de boeren

De vorige minister van Landbouw Henk Staghouwer stapte op omdat hij geen vertrouwen meer had van de boeren in Nederland. Ondergaat Adema nu hetzelfde lot? “Ik weet niet of opstappen nu heeft. Dan zitten wij weer maandenlang zonder minister”, zegt melkveehouder Wilbert van der Post. “Het hele kabinet weet totaal niet waar het mee bezig is wat betreft de agrarische sector.”

Vanaf 1 maart 2023 moeten boeren minder mest uitrijden dan zij voorheen deden, waardoor zij meer mest moeten afvoeren. Boeren zullen derhalve vaker een beroep doen op kunstmest. Dit zorgt alleen maar voor een hogere kostenpost. “Niet wenselijk”, volgens Van der Post. “Ik sluit niet uit dat wij weer protesten gaan krijgen. Als de overheid zo met ons om blijft gaan zit er maar één ding op en dat is opnieuw naar Den Haag gaan.”

‘Onduidelijkheid is funest’

Volgens voorzitter plattelandsnetwerk P10 Ellen Nauta is voor de onduidelijkheid voor boeren funest. “Als je niet weet welke vloer je in je stal moet hebben, dan houdt het op. Dus wat wij vragen is duidelijkheid.”

De boeren “hebben er niks aan” als Adema de laan wordt uitgestuurd. “Je hebt een minister nodig die het beleid uitzet. Hopelijk doet hij dat in samenspraak met de boeren zelf en met alle instanties die erover gaan.”

Lees ook: 

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer