main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 10:24

Kost mestflater minister Adema de kop? ‘Het zal hem wel vergeven worden’

Of landbouwminister Piet Adema het vertrouwen van de boeren en de Tweede Kamer kan behouden na zijn mestflater is nog maar de vraag. Vandaag geeft hij in Den Haag tekst en uitleg en later zit hij om tafel met boerenorganisatie Agractie. “Hij staat er nu slecht op, maar ik denk dat dit hem wel zou worden vergeven. Ook omdat hij er nu zo open over is”, zegt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Vandaag zal er een commissiedebat plaatsvinden. Dat betekent dat de oppositie geen motie van wantrouwen kan indienen, want dat is alleen mogelijk tijdens een plenair debat. Van Viegen geeft aan dat zij denkt, afgaand op de reacties van de oppositiepartijen tot nu toe, dat het mee zal gaan vallen met de bak kritiek die uitgestort zal worden over de minister. Toch zal hij “alle zeilen moeten bijzetten om het vertrouwen terug te winnen”.

Brief uit Brussel

Het ministerie van Landbouw ontving medio december een brief van de Europese Commissie waarin Nederland werd gewaarschuwd om niet te optimistisch te zijn over de uitzonderingspositie voor het uitrijden van mest door boeren. Het ministerie was op de hoogte van de brief, maar Adema (die de brief vlak voor het debat over het mest beleid nog niet had gelezen) liet desondanks aan de Kamer en de boeren weten nog volop in gesprek te zijn met Brussel.

De minister was later wel op de hoogte dat de EU het mestbeleid van Nederland zou afkeuren, maar dat werd vervolgens niet aan de Kamer of betrokken partijen medegedeeld. Dit gebeurde ruim een maand later, toen zijn mestbeleid definitief werd afgekeurd. “Hij noemt het zelf een inschattingsfout”, zegt Van Viegen.

Inmiddels heeft Adema kleur bekend en heeft hij gezegd dat de situatie en het verloop van de zaak hem betreurd. Het kwam hem op de nodige kritiek te staan, maar Van Viegen verwacht dat Adema op “extra krediet” kan rekenen.

Vertrouwen vanuit de boeren

De vorige minister van Landbouw Henk Staghouwer stapte op omdat hij geen vertrouwen meer had van de boeren in Nederland. Ondergaat Adema nu hetzelfde lot? “Ik weet niet of opstappen nu heeft. Dan zitten wij weer maandenlang zonder minister”, zegt melkveehouder Wilbert van der Post. “Het hele kabinet weet totaal niet waar het mee bezig is wat betreft de agrarische sector.”

Vanaf 1 maart 2023 moeten boeren minder mest uitrijden dan zij voorheen deden, waardoor zij meer mest moeten afvoeren. Boeren zullen derhalve vaker een beroep doen op kunstmest. Dit zorgt alleen maar voor een hogere kostenpost. “Niet wenselijk”, volgens Van der Post. “Ik sluit niet uit dat wij weer protesten gaan krijgen. Als de overheid zo met ons om blijft gaan zit er maar één ding op en dat is opnieuw naar Den Haag gaan.”

‘Onduidelijkheid is funest’

Volgens voorzitter plattelandsnetwerk P10 Ellen Nauta is voor de onduidelijkheid voor boeren funest. “Als je niet weet welke vloer je in je stal moet hebben, dan houdt het op. Dus wat wij vragen is duidelijkheid.”

De boeren “hebben er niks aan” als Adema de laan wordt uitgestuurd. “Je hebt een minister nodig die het beleid uitzet. Hopelijk doet hij dat in samenspraak met de boeren zelf en met alle instanties die erover gaan.”

Lees ook: 

Tjeerd de Groot (D66) na mestdebacle: ‘Moeten ons écht houden aan afspraken met Brussel’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer