main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 08:48

D66-fractievoorzitter Paternotte: haast geboden bij beslissing over Nederlandse schenking lease-Leopards

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte hoopt dat het kabinet haast maakt met het besluit over het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Nederland heeft de moderne gevechtstanks zelf niet in bezit, maar leaset er achttien van Duitsland. Deze kan Nederland kopen en desnoods weggeven, zo liet premier Mark Rutte dinsdag tegenover internationale media doorschemeren.

“De meeste landen hebben veel meer tanks die ze kunnen leveren, maar ook die achttien kunnen natuurlijk helpen. Dus daar moet snel een besluit over genomen worden”, zegt Paternotte erover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Als het leveren van die tanks zinvol zou zijn om samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, zo zei de premier. Vorige week zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Kamer al dat er voor het kabinet “geen taboes” zijn wat betreft de leverantie van regulier militair materieel aan de Oekraïners.

Het besluit van Duitsland, dat Polen en andere landen toestemming heeft gegeven om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren en het feit dat Rutte deze uitspraken heeft gedaan, betekent volgens Paternotte dat er “volle aandacht” zal zijn voor een snel besluit.

‘Veiligheid van heel Europa moet verdedigd worden’

“Het is ook extra belangrijk dat Oekraïne die tanks kan gebruiken omdat het land veel open vlaktes heeft, en met die tanks zouden ze die ingegraven Russische stellingen kunnen doorbreken”, legt Paternotte, die benadrukt dat het ontzettend belangrijk is dat Oekraïne de oorlog wint, uit. “Want als Poetin deze oorlog kan winnen zal hij niet ophouden bij Oekraïne. Daarom raakt dit aan de vrijheid van heel Europa en ligt er dus ook een verantwoordelijkheid bij Nederland, om de veiligheid van heel Europa te verdedigen.”

Het besluit van Duitsland is nog niet officieel bevestigd door de Duitse regering, maar bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn goedkeuring gegeven om de voertuigen te verschepen naar Oekraïne en gaat de tanks ook zelf sturen. Dat werd dinsdag bekend. Aan het besluit gingen dagenlange gesprekken tussen Duitsland en zijn militaire partners vooraf.

Geruchten over nieuw voorjaarsoffensief van Rusland

Paternotte is blij met de beslissing van Duitsland, omdat de Oekraïense leider Volodomir Zelenski al maandenlang om de gevechtsvoertuigen vraagt. “Er zijn berichten dat Rusland bezig is met een nieuw voorjaarsoffensief, eigenlijk precies zoals vorig jaar: een nieuwe poging om Oekraïne een flinke slag toe te brengen”, zegt Paternotte.

Nederland behoort bij de koplopers die militair materieel leveren aan Kiev. Vorige week maakte het kabinet nog bekend twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van een Patriot-batterij naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurt in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten.

Het kabinet stuurde al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

Lees meer: 

Ollongren: er ligt geen concreet verzoek vanuit Kiev om Nederlandse F16’s

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer