main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 11:37

Besluit Duitsland over levering Leopard-tanks zal ‘zeker’ verschil maken: ‘Betere tanks dan die van de Russen’

Dat Duitsland heeft besloten Polen en andere landen toestemming te geven om Leopard 2-tanks aan Oekraïne te leveren, gaat “zeker een verschil maken”, stelt universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie Han Bouwmeester. “Het zijn betere tanks dan de Russen hebben op dit moment.”

Het is een grote stap, omdat het Westen in eerste instantie enkel zogenoemde defensieve wapens wilde leveren aan Oekraïne. De tank is een offensief wapen. Bouwmeester wil die discussie echter platslaan. “Wapens en wapensystemen zijn ervoor om je tegenstander uit te schakelen”, stelt hij simpel. “Militairen spreken niet over verdedigings- of aanvalsmiddelen: je hebt wapens en wapensystemen. Die kun je én in de aanval, én in de verdediging instellen.”

De vreugde in Oekraïne is groot. Zelenski’s chef van de kanselarij Andrei Jermak schreef dinsdagavond op Telegram: “We zullen alles hebben, alles voor de herovering van onze gebieden en voor het tegenoffensief. Tankbestuurders zullen blij zijn, evenals artilleristen en later piloten.” Binnenkort, zei hij, “zal alles weer Oekraïne zijn”.

Ook Amerika denkt aan levering van tanks

Maar het land zal wel minder tanks krijgen dan de 300 waar president Volodomir Zelenksi om vroeg. De schatting is nog niet helemaal te maken, maar Bouwmeester verwacht dat het er in totaal ongeveer honderd zullen worden. “Europa zit ongeveer ergens tussen de vijftig en tachtig tanks.” Onder meer Polen en Finland hebben al aangegeven Oekraïne met tanks te willen ondersteunen. Ook Noorwegen overweegt dit.

Daar komen er misschien nog dertig van Amerika bovenop, zegt Bouwmeester. Want nadat gisteren naar buiten kwam dat Duitsland tanks aan Oekraïne gaat leveren, verschenen er in Amerikaanse media vergelijkbare berichten. Een officiële aankondiging is er nog niet, maar het zou gaan om Abram M1-tanks. “Die zijn net zo goed als de Leopard”, zegt Bouwmeester. “Eén van de beste tanks die we op dit moment binnen de NAVO hebben.”

“Die tanks zijn ook echt nodig om vanuit Oekraïne goede verdediging te voeren, stel dat het offensief vanuit Rusland gaat komen”, zegt de universitair docent. “Maar als Oekraïne zelf nog een offensief wil gaan voeren heb je dat ook nog nodig om een vuist te maken om door de verdediging van de Russen heen te komen.”

Defensie-expert van denktank HCSS Peter Wijninga zei eerder in Goedemorgen Nederland dat er “veel signalen” zijn dat Rusland bezig is met het treffen van voorbereidingen op een nieuw offensief, die in het voorjaar zou moeten plaatsvinden. Eerder zei hij dat Rusland mogelijk tot wel 700.000 nieuwe manschappen wil inzetten. “Er is veel beweging en Poetin heeft decreten ondertekend die duiden op het hervatten van de mobilisatie van reservisten. De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, heeft in een speech aangegeven dat hij meer divisies nodig heeft. Ook de herschikking van de Russische militaire top, anderhalve week geleden, duidt op een nieuw offensief.”

Waarom is de Leopard zo bijzonder?

De Leopard 2-tank heeft een aantal kenmerken die het zo’n effectief wapen maakt. Bouwmeester legt uit: “Hij is goed bepantserd, dus hij geeft bescherming aan de mensen die erin zitten. Dus als je erop afvuurt met geweren wordt dat afgeketst.” Ook heeft de tank vuurkracht. “Hij kan een enorm zware granaat afschieten, en hij heeft ook munitie waarmee die andere tanks kan uitschakelen, dus doorborend door pantsers heen.” Verder is de tank erg beweeglijk en mobiel. “De toren die erop zit kan 360 graden draaien. En als de loop gericht is op een doel kan de Leopard dat vastklikken en dan kan die loop onafhankelijk van hoe het onderstel draait aangeklikt op het doel zitten.”

In Oekraïne zijn veel grote, lege vlaktes. Deze tanks zijn uitstekend om doelen van ruime afstand te lokaliseren en uit te schakelen, zegt Bouwmeester. “Dus dat is een middel wat je nodig hebt.”

Vergeldingsacties van Poetin?

Of Vladimir Poetin hierop zal reageren met vergeldingsacties, betwijfelt de universitair docent. De Russische president dreigt daar keer op keer mee, maar de werkelijke acties blijven altijd uit.

Verder zullen de tanks niet van de één op andere dag aankomen in Oekraïne. “Ik denk dat dat een kwestie van een aantal weken gaat worden”, zegt Bouwmeester. “Zeker als het vanuit verschillende Europese landen, en mogelijk ook Amerika, moet komen. Dan heeft het tijd nodig.” Logistiek gezien is het een “enorme uitdaging” om die tanks bij elkaar te krijgen.

“En waar je ook mee zit is dat je de Oekraïners op dit soort systemen moet gaan opleiden, omdat ze deze tanks niet kennen”, zegt hij. Dit hebben Nederlandse militairen al eerder gedaan nadat Nederland en Duitsland pantserhouwitsers leverden aan het land. “Daar bleek dat Oekraïners hele snelle leerlingen zijn”, zegt Bouwmeester. “Ze willen ook graag, want er staat natuurlijk druk achter.”

Lees meer:

D66-fractievoorzitter Paternotte: haast geboden bij beslissing over Nederlandse schenking lease-Leopards

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer