main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 08:09

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Landbouwminister Piet Adema wist al weken dat Brussel geen uitzonderingen meer zou geven aan Nederland voor het uitrijden van mest, ook niet voor een ‘overgangsjaar.’ Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al half december in een brief, meldt de NOS.

In de brief, die op 19 december werd verstuurd, schreef Sinkevicius dat Nederland te optimistisch is. Hij zegt zich zorgen te maken dat Adema de indruk wekt dat er voor boeren meer tijd is en meer mogelijk is dan afgesproken.

Dankzij de zogeheten derogatieregeling mochten Nederlandse agrariërs meer mest uitrijden dan in andere landen en deze regeling zou in eerste instantie worden afgebouwd richting 2026. Volgens minister Adema zou daarin een overgangsjaar worden meegenomen, zo liet hij op 2 december weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In Brussel viel dat volkomen verkeerd. Sinkevicius waarschuwde de landbouwminister in de brief dat Nederland per 1 januari dit jaar moest beginnen met het afbouwen van de derogatieregeling, zoals volgens Brussel is afgesproken. Gebeurde dit niet dan zou de derogatie per direct worden gestopt, zei Brussel vervolgens.

In een debat op 20 december, een dag na de brief van Sinkevicius Den Haag, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

Het kabinet heeft nu besloten de strengere maatregelen per 1 maart in te voeren. Hoewel de brief al in december werd gestuurd, liet Adema afgelopen vrijdag weten hals over kop te moeten vertrekken van een landbouwcongres in Berlijn, voor een spoedoverleg in de ministerraad.

‘Staat er niet goed op’

Volgens politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen staat Adema, die in oktober vorig jaar het stokje overnam van Henk Staghouwer, er op dit moment “niet goed op. Toen hij in het debat zei dat we ons geen grote zorgen hoeven te maken, was de brief dus al gearriveerd op het ministerie”, benadrukt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik verwacht dat hij daar aanstaande woensdag duidelijk uitleg over moet geven.”

Woensdag moet Adema zich voor de Tweede Kamer verantwoorden.

Lees ook: 

Blunder minister hard gelag voor boeren: ‘Adema wilde ze pleasen en luisterde niet naar Brussel’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer