main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 08:09

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Landbouwminister Piet Adema wist al weken dat Brussel geen uitzonderingen meer zou geven aan Nederland voor het uitrijden van mest, ook niet voor een ‘overgangsjaar.’ Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al half december in een brief, meldt de NOS.

In de brief, die op 19 december werd verstuurd, schreef Sinkevicius dat Nederland te optimistisch is. Hij zegt zich zorgen te maken dat Adema de indruk wekt dat er voor boeren meer tijd is en meer mogelijk is dan afgesproken.

Dankzij de zogeheten derogatieregeling mochten Nederlandse agrariërs meer mest uitrijden dan in andere landen en deze regeling zou in eerste instantie worden afgebouwd richting 2026. Volgens minister Adema zou daarin een overgangsjaar worden meegenomen, zo liet hij op 2 december weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In Brussel viel dat volkomen verkeerd. Sinkevicius waarschuwde de landbouwminister in de brief dat Nederland per 1 januari dit jaar moest beginnen met het afbouwen van de derogatieregeling, zoals volgens Brussel is afgesproken. Gebeurde dit niet dan zou de derogatie per direct worden gestopt, zei Brussel vervolgens.

In een debat op 20 december, een dag na de brief van Sinkevicius Den Haag, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

Het kabinet heeft nu besloten de strengere maatregelen per 1 maart in te voeren. Hoewel de brief al in december werd gestuurd, liet Adema afgelopen vrijdag weten hals over kop te moeten vertrekken van een landbouwcongres in Berlijn, voor een spoedoverleg in de ministerraad.

‘Staat er niet goed op’

Volgens politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen staat Adema, die in oktober vorig jaar het stokje overnam van Henk Staghouwer, er op dit moment “niet goed op. Toen hij in het debat zei dat we ons geen grote zorgen hoeven te maken, was de brief dus al gearriveerd op het ministerie”, benadrukt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik verwacht dat hij daar aanstaande woensdag duidelijk uitleg over moet geven.”

Woensdag moet Adema zich voor de Tweede Kamer verantwoorden.

Lees ook: 

Blunder minister hard gelag voor boeren: ‘Adema wilde ze pleasen en luisterde niet naar Brussel’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer