main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 08:09

Minister Adema wist al weken dat Brussel geen uitstel gaf voor mestaanpak

Landbouwminister Piet Adema wist al weken dat Brussel geen uitzonderingen meer zou geven aan Nederland voor het uitrijden van mest, ook niet voor een ‘overgangsjaar.’ Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius waarschuwde Adema al half december in een brief, meldt de NOS.

In de brief, die op 19 december werd verstuurd, schreef Sinkevicius dat Nederland te optimistisch is. Hij zegt zich zorgen te maken dat Adema de indruk wekt dat er voor boeren meer tijd is en meer mogelijk is dan afgesproken.

Dankzij de zogeheten derogatieregeling mochten Nederlandse agrariërs meer mest uitrijden dan in andere landen en deze regeling zou in eerste instantie worden afgebouwd richting 2026. Volgens minister Adema zou daarin een overgangsjaar worden meegenomen, zo liet hij op 2 december weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In Brussel viel dat volkomen verkeerd. Sinkevicius waarschuwde de landbouwminister in de brief dat Nederland per 1 januari dit jaar moest beginnen met het afbouwen van de derogatieregeling, zoals volgens Brussel is afgesproken. Gebeurde dit niet dan zou de derogatie per direct worden gestopt, zei Brussel vervolgens.

In een debat op 20 december, een dag na de brief van Sinkevicius Den Haag, spreekt De Groot over bezorgde geluiden uit Brussel en vraagt hij de minister hoe hij dat ziet omdat Nederland zich “formeel niet aan het derogatiebesluit houdt”. Adema zegt dat er “geen reden is tot grote zorg”.

Het kabinet heeft nu besloten de strengere maatregelen per 1 maart in te voeren. Hoewel de brief al in december werd gestuurd, liet Adema afgelopen vrijdag weten hals over kop te moeten vertrekken van een landbouwcongres in Berlijn, voor een spoedoverleg in de ministerraad.

‘Staat er niet goed op’

Volgens politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen staat Adema, die in oktober vorig jaar het stokje overnam van Henk Staghouwer, er op dit moment “niet goed op. Toen hij in het debat zei dat we ons geen grote zorgen hoeven te maken, was de brief dus al gearriveerd op het ministerie”, benadrukt Van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik verwacht dat hij daar aanstaande woensdag duidelijk uitleg over moet geven.”

Woensdag moet Adema zich voor de Tweede Kamer verantwoorden.

Lees ook: 

Blunder minister hard gelag voor boeren: ‘Adema wilde ze pleasen en luisterde niet naar Brussel’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer