Leegloop verpleegkundigen dreigt: ‘Zij willen meer ontwikkelingsmogelijkheden’
Een leegloop dreigt nu bijna de helft van verpleegkundigen er na twee jaar mee ophoudt. En dat terwijl Nederland al vele handen aan het bed tekort komt. De werkdruk en onregelmatigheid zijn hiervan de oorzaak, maar ook het gebrek aan ontwikkelingsperspectief is een belangrijke factor.
"Verpleegkundigen hebben aangegeven dat zij ontwikkelingsmogelijkheden heel erg belangrijk vinden", zegt Gerjanne ter Beest, voorzitter van de verpleegkundige staf in het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate, tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Daar wordt nu nog geen duidelijk beeld in gegeven. "Wat wij heel graag willen is dat er veel meer mogelijkheden zijn voor verpleegkundigen om zich te ontwikkelen." Denk aan bestuursfuncties of onderdeel zijn van een onderzoeksteam.
Samenwerking scholen
Rijnstate komt met een plan om deze zorgen weg te nemen. Zij zetten in op een intensievere samenwerking met de hogeschool in Arnhem, waar jaarlijks zo'n 500 verpleegkundigen afstuderen.
Het plan komt neer op een uitwisseling tussen onderwijs en praktijk met speciaal ingerichte leer-innovatie-afdelingen. "Hierdoor ga je elkaar veel sneller opzoeken en kun je beter op elkaar afstemmen. Zodat je op die manier de ontwikkelingsmogelijkheden veel meer kunt verbreden."
'Elk initiatief is belangrijk'
Volgens journalist bij het FD Elfanie toe Laer kan dit initiatief een belangrijke rol spelen om het personeel langer binnenboord te houden. "Als het personeelstekort ergens schrijnend is en ook schrijnender wordt, dan is het in de zorg", vertelt ze. "Alle initiatieven om die mensen enthousiast te maken en vast te houden zijn heel belangrijk."
Wat ook helpt volgens Toe Laer is dat verpleegkundigen meer zeggenschap krijgen over hun eigen rooster. Bijvoorbeeld als het gaat om nog openstaande of extra diensten. "Dat werkt als een dolle. Mensen nemen hun eigen verantwoordelijkheid en voelen zich ook meer betrokken."