main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 14:30

Leegloop verpleegkundigen dreigt: ‘Zij willen meer ontwikkelingsmogelijkheden’

Een leegloop dreigt nu bijna de helft van verpleegkundigen er na twee jaar mee ophoudt. En dat terwijl Nederland al vele handen aan het bed tekort komt. De werkdruk en onregelmatigheid zijn hiervan de oorzaak, maar ook het gebrek aan ontwikkelingsperspectief is een belangrijke factor.

“Verpleegkundigen hebben aangegeven dat zij ontwikkelingsmogelijkheden heel erg belangrijk vinden”, zegt Gerjanne ter Beest, voorzitter van de verpleegkundige staf in het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate, tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Daar wordt nu nog geen duidelijk beeld in gegeven. “Wat wij heel graag willen is dat er veel meer mogelijkheden zijn voor verpleegkundigen om zich te ontwikkelen.” Denk aan bestuursfuncties of onderdeel zijn van een onderzoeksteam.

Samenwerking scholen

Rijnstate komt met een plan om deze zorgen weg te nemen. Zij zetten in op een intensievere samenwerking met de hogeschool in Arnhem, waar jaarlijks zo’n 500 verpleegkundigen afstuderen.

Het plan komt neer op een uitwisseling tussen onderwijs en praktijk met speciaal ingerichte leer-innovatie-afdelingen. “Hierdoor ga je elkaar veel sneller opzoeken en kun je beter op elkaar afstemmen. Zodat je op die manier de ontwikkelingsmogelijkheden veel meer kunt verbreden.”

‘Elk initiatief is belangrijk’

Volgens journalist bij het FD Elfanie toe Laer kan dit initiatief een belangrijke rol spelen om het personeel langer binnenboord te houden. “Als het personeelstekort ergens schrijnend is en ook schrijnender wordt, dan is het in de zorg”, vertelt ze. “Alle initiatieven om die mensen enthousiast te maken en vast te houden zijn heel belangrijk.”

Wat ook helpt volgens Toe Laer is dat verpleegkundigen meer zeggenschap krijgen over hun eigen rooster. Bijvoorbeeld als het gaat om nog openstaande of extra diensten. “Dat werkt als een dolle. Mensen nemen hun eigen verantwoordelijkheid en voelen zich ook meer betrokken.”

Lees ook: 

Tweede Kamer: zorgpersoneel moet makkelijker aangifte kunnen doen na agressie


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer