main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 14:30

Leegloop verpleegkundigen dreigt: ‘Zij willen meer ontwikkelingsmogelijkheden’

Een leegloop dreigt nu bijna de helft van verpleegkundigen er na twee jaar mee ophoudt. En dat terwijl Nederland al vele handen aan het bed tekort komt. De werkdruk en onregelmatigheid zijn hiervan de oorzaak, maar ook het gebrek aan ontwikkelingsperspectief is een belangrijke factor.

“Verpleegkundigen hebben aangegeven dat zij ontwikkelingsmogelijkheden heel erg belangrijk vinden”, zegt Gerjanne ter Beest, voorzitter van de verpleegkundige staf in het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate, tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Daar wordt nu nog geen duidelijk beeld in gegeven. “Wat wij heel graag willen is dat er veel meer mogelijkheden zijn voor verpleegkundigen om zich te ontwikkelen.” Denk aan bestuursfuncties of onderdeel zijn van een onderzoeksteam.

Samenwerking scholen

Rijnstate komt met een plan om deze zorgen weg te nemen. Zij zetten in op een intensievere samenwerking met de hogeschool in Arnhem, waar jaarlijks zo’n 500 verpleegkundigen afstuderen.

Het plan komt neer op een uitwisseling tussen onderwijs en praktijk met speciaal ingerichte leer-innovatie-afdelingen. “Hierdoor ga je elkaar veel sneller opzoeken en kun je beter op elkaar afstemmen. Zodat je op die manier de ontwikkelingsmogelijkheden veel meer kunt verbreden.”

‘Elk initiatief is belangrijk’

Volgens journalist bij het FD Elfanie toe Laer kan dit initiatief een belangrijke rol spelen om het personeel langer binnenboord te houden. “Als het personeelstekort ergens schrijnend is en ook schrijnender wordt, dan is het in de zorg”, vertelt ze. “Alle initiatieven om die mensen enthousiast te maken en vast te houden zijn heel belangrijk.”

Wat ook helpt volgens Toe Laer is dat verpleegkundigen meer zeggenschap krijgen over hun eigen rooster. Bijvoorbeeld als het gaat om nog openstaande of extra diensten. “Dat werkt als een dolle. Mensen nemen hun eigen verantwoordelijkheid en voelen zich ook meer betrokken.”

Lees ook: 

Tweede Kamer: zorgpersoneel moet makkelijker aangifte kunnen doen na agressie


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer