main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 22 januari 2023 — 12:46

Partijprominent Jorritsma: VVD opgeschoven naar links? Zijn misschien wel rechtser geworden

De VVD is de laatste jaren niet opgeschoven naar het midden, maar misschien zelfs wel rechtser geworden. Dat zegt partijprominent Annemarie Jorritsma in WNL Op Zondag op NPO 1. “Ik vind de VVD écht niet linkser dan dertig jaar geleden.”

Jorritsma is al decennia lang actief voor de VVD, die komende week 75 jaar bestaat, en zag de partij veranderen. “Natuurlijk is de VVD de afgelopen dertig jaar veranderd. De wereld is ook veranderd. Het zou idioot zijn als wij nog steeds precies dezelfde standpunten zouden hebben als dertig jaar geleden. Ik zou mij daar waarschijnlijk niet thuis bij voelen.”

Maar dat de liberalen zouden zijn opgeschoven naar het midden, vindt de senator onzin. “Sterker nog: ik denk dat wij in het politieke spectrum misschien zelfs wel iets naar rechts zijn opgeschoven, als je het afzet tegen de Kamer. De Tweede Kamer is superlinks. Wij zitten daar echt niet aan de linkerkant. In de Eerste Kamer is dat niet heel anders.”

“Ik zie daar dagelijks moties die worden aanvaard die partijen als PVV, GroenLinks, Partij van de Arbeid, JA21 samen indienen. Dat is nauwelijks meer in links en rechts uit te drukken”, zegt Jorritsma.

‘Oppositieretoriek’

Volgens fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam Claire Martens is vooral de oppositie bezig met het bestempelen van de liberalen als links of rechts. “En voor de JOVD zijn we te rechts. Ik vind het altijd lastig om in termen van links en rechts te spreken. Volgens mij is het op dit moment ook niet relevant.”

“Na een verkiezingsuitslag moet je in Nederland kijken met wie je het land gaat besturen”, gaat Martens verder. “Op dit moment spelen er moeilijke vraagstukken en van te voren weet je niet met wie je die moet oplossen. Er zitten nu vier partijen en volgens mij verloopt de samenwerking goed, maar je moet ook dingen inleveren. Je krijgt niet altijd je zin.”

“Dan is het te makkelijk om te zeggen: het is te links of te rechts. Dat is ook een beetje oppositieretoriek”, zegt Martens.

Luister deze uitzending terug als podcast (tekst gaat hieronder verder)

Jorritsma onderschrijft dat. “Ik heb acht jaar mogen functioneren in een kabinet met de Partij van de Arbeid en D66. Toen werd vaak gezegd dat de VVD opschoof naar links. Maar je moet compromissen sluiten. Dan krijg je wat van de kleur van je coalitiegenoten. Je moet het wel iedere keer toetsen aan je eigen verkiezingsprogramma. Dat hebben wij bij dit kabinet ook gedaan.”

De partijprominent noemt de koers van Rutte IV “niet heel links en niet heel rechts. Het is liberaal”.

Migratie

Jorritsma erkent dat op het migratievraagstuk er partijen zijn die rechtser zijn dan de VVD, zoals JA21, Forum voor Democratie en de PVV. “Migratie is een erg ingewikkeld onderwerp. De oplossing van partijen die op dit onderwerp rechts van ons zitten, is te makkelijk. Ze zeggen: ‘sluit de grenzen en ga uit de Europese Unie’. Die oplossing bestaan niet.”

Binnen de VVD bestaat er geen misverstand dat er iets aan de hoge asielinstroom moet worden gedaan, zegt Jorritsma. “Maar dat moet wel op een fatsoenlijke manier en binnen de grenzen van de wet gebeuren. Dat kost tijd.”

Wel is de VVD voor een strenger migratiebeleid dan de coalitiegenoten D66 en ChristenUnie. Martens: “Mensen op links noemen het wel eens PVV-coryfee. Dat is onzin. Onze woordvoerder, Bente Becker, noemt letterlijk wat er in ons verkiezingsprogramma staat en daar staan wij voor. Of het haalbaar is in de samenwerking die wij op dit moment hebben, is een tweede.”

Lees ook: 

VVD-Kamerlid Fahid Minhas baalt van streekvervoer-staking: ‘Reiziger opnieuw de dupe’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer