main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 januari 2023 — 09:46

Flinke meevaller voor kabinet: kosten energieprijsplafond vallen mogelijk fors lager uit

De kosten van het energieprijsplafond vallen vermoedelijk een stuk lager uit dan werd gedacht. Dat zeggen experts tegen het Algemeen Dagblad. Dit komt vooral door de lage energieprijs, maar ook doordat Nederlanders zuinig omgaan met de thermostaat.

“Waarschijnlijk gaat het prijsplafond de overheid ergens tussen 0 en 10 miljard euro kosten’”, zegt energie-expert Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) tegen de krant. “Er is zelfs een reële kans dat de kosten voor de overheid dicht bij nul komen.”

Dat is een flinke meevaller voor het kabinet. Den Haag hield in het slechtste scenario rekening met een kostenpost van veertig miljard euro. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat het daadwerkelijke bedrag slechts “een fractie is” van waarvoor werd gevreesd. “Het is waarschijnlijk dat het bedrag ruim onder de 10 miljard ligt, mits de prijzen blijven zoals ze zijn”, zegt hij tegen de krant.

Het kabinet gaat er op dit moment vanuit dat het energieprijsplafond 23,5 miljard euro gaat kosten. Die regeling moet ervoor zorgen dat huishoudens bij een gemiddeld verbruik niet meer kwijt zijn dan zo’n 241 euro per maand.

‘Kaag kan opgelucht ademhalen’

Als de prijzen hoger zijn, vergoedt het kabinet het verschil aan energiebedrijven, maar de prijzen dalen al enige tijd. “Het kabinet en met name minister Kaag (Financiën) zullen opgelucht ademhalen”, zegt Van den Beukel. Minister Rob Jetten (Energie) noemde de ontwikkelingen op de markt eerder “bemoedigend”.

Wat ook helpt is dat Nederlanders zuinig omgaan met energie. “Mensen zijn écht minder gaan verbruiken”, zegt Mulder. Wel benadrukt hij dat het in de komende weken (nog) koud(er) kan worden, waardoor mensen toch de verwarming verder opendraaien.

‘Geld moet ergens vandaan komen’

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch spreekt van “positief nieuws. De schatkist is van ons allemaal. Alles wat we niet uitgeven, hoeven we ook niet met elkaar op te brengen. We maakten ons wel zorgen over de veertig miljard euro die gereserveerd was, want het geld moet ergens vandaan komen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wel benadrukt Amhaouch dat hij vindt dat Nederland een energietransitie moet doormaken, ook het bedrijfsleven. Mogelijk kan het geld dat blijft liggen daaraan bijdragen, denkt hij. “We moeten een concurrentiepositie behouden ten opzichte van de Amerikanen.”

Lees ook: 

Opnieuw student naar de rechter om energietoeslag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer