main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 januari 2023 — 09:46

Flinke meevaller voor kabinet: kosten energieprijsplafond vallen mogelijk fors lager uit

De kosten van het energieprijsplafond vallen vermoedelijk een stuk lager uit dan werd gedacht. Dat zeggen experts tegen het Algemeen Dagblad. Dit komt vooral door de lage energieprijs, maar ook doordat Nederlanders zuinig omgaan met de thermostaat.

“Waarschijnlijk gaat het prijsplafond de overheid ergens tussen 0 en 10 miljard euro kosten’”, zegt energie-expert Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) tegen de krant. “Er is zelfs een reële kans dat de kosten voor de overheid dicht bij nul komen.”

Dat is een flinke meevaller voor het kabinet. Den Haag hield in het slechtste scenario rekening met een kostenpost van veertig miljard euro. Hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat het daadwerkelijke bedrag slechts “een fractie is” van waarvoor werd gevreesd. “Het is waarschijnlijk dat het bedrag ruim onder de 10 miljard ligt, mits de prijzen blijven zoals ze zijn”, zegt hij tegen de krant.

Het kabinet gaat er op dit moment vanuit dat het energieprijsplafond 23,5 miljard euro gaat kosten. Die regeling moet ervoor zorgen dat huishoudens bij een gemiddeld verbruik niet meer kwijt zijn dan zo’n 241 euro per maand.

‘Kaag kan opgelucht ademhalen’

Als de prijzen hoger zijn, vergoedt het kabinet het verschil aan energiebedrijven, maar de prijzen dalen al enige tijd. “Het kabinet en met name minister Kaag (Financiën) zullen opgelucht ademhalen”, zegt Van den Beukel. Minister Rob Jetten (Energie) noemde de ontwikkelingen op de markt eerder “bemoedigend”.

Wat ook helpt is dat Nederlanders zuinig omgaan met energie. “Mensen zijn écht minder gaan verbruiken”, zegt Mulder. Wel benadrukt hij dat het in de komende weken (nog) koud(er) kan worden, waardoor mensen toch de verwarming verder opendraaien.

‘Geld moet ergens vandaan komen’

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch spreekt van “positief nieuws. De schatkist is van ons allemaal. Alles wat we niet uitgeven, hoeven we ook niet met elkaar op te brengen. We maakten ons wel zorgen over de veertig miljard euro die gereserveerd was, want het geld moet ergens vandaan komen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Wel benadrukt Amhaouch dat hij vindt dat Nederland een energietransitie moet doormaken, ook het bedrijfsleven. Mogelijk kan het geld dat blijft liggen daaraan bijdragen, denkt hij. “We moeten een concurrentiepositie behouden ten opzichte van de Amerikanen.”

Lees ook: 

Opnieuw student naar de rechter om energietoeslag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer