main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2023 — 13:02

Nooit meer taart op de werkvloer? ‘Het is net zo schadelijk als meeroken’

“Taart meenemen naar werk om je verjaardag te vieren is net zo schadelijk als passief meeroken met collega’s.” Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van het Britse voedingsbureau Food Standards Agency in The Times. Verdwijnt deze trakteertraditie straks uit de Nederlandse samenleving?

Voor Nederlanders lijkt het niet meer dan logisch: als je jarig bent, trakteer je je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s op taart of iets lekkers. Maar volgens de Britse gezondheidsexpert dwing je met deze traditie mensen om ongezond en zoetig te eten. Dat hoopt Jebb met spoed uit te bannen.

Volgens de gezondheidsexpert onderschatten wij de invloed die wij hebben op onze directe omgeving, bijvoorbeeld als iemand taart op tafel zet om een verjaardag te vieren. “Als er geen taart is, ga ik het ook niet eten. Maar als iemand cake op tafel zet, dan kun je vaak de verleiding niet weerstaan”, zegt Jebb.

‘Betuttelend’

“Ik vind het vreselijk betuttelend. Moeten volwassen mensen nou echt heropgevoed worden?”, reageert universitair docent internationaal strafrecht aan de UvA Marieke de Hoon bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Desondanks vindt De Hoon het goed dat bedrijven wat alerter worden op gezondere levensstijl. “Bij ons op de faculteit is er een beleid dat als er een receptie of borrel bij ons is, ook de non-alcoholische opties goed zichtbaar zijn. En dat er ook vegetarische hapjes zijn.” Maar om taart trakteren te reguleren? “Dat gaat wel heel ver”, vindt de universitair docent.

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat taart eten op iemands verjaardag er gewoon bij hoort. “Het is een van de mooie tradities in Nederland”, zegt hij. “Een verjaardag vieren en op het werk trakteren is ook helemaal niet iets wat de werkgever doet, maar de jarige zelf.” Een werkgever die zijn werknemer zou verbieden gebakjes mee te nemen en bijvoorbeeld te sommeren wortels of komkommers uit te delen, dat vindt Ellian “absurd”.

Overgewicht

Jebb legt in deze kwestie toch de verantwoordelijkheid bij werkgevers, die er meer aan zouden moeten doen hun werknemers te stimuleren gezonder te eten. Want de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen in 2021 met overgewicht te kampen heeft. In 14 procent van de gevallen is er zelfs sprake van obesitas.

Om die reden trekken ook Nederlandse diëtisten aan de bel. “Grootste euvel om ons eetgedrag aan te passen, is de verleiding. Op heel veel plekken is er ongezond eten om ons heen”, zegt diëtist Lenny Versteegden tegen het Algemeen Dagblad.

Richtlijnen opstellen rondom traktaties zou een stap in de goede richting zijn, denkt Versteegden. Bijvoorbeeld afspreken om met minder zoetige traktaties op de proppen te komen. Zij adviseert eten met slagroom of vette crèmes over te slaan en vaker te kiezen voor iets met vruchten. Een andere optie is een maandelijkse gezamenlijke traktatie op taart, in plaats van zoetigheid op tafel bij iedere verjaardag.

Lees ook: 

Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer