main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2023 — 13:02

Nooit meer taart op de werkvloer? ‘Het is net zo schadelijk als meeroken’

“Taart meenemen naar werk om je verjaardag te vieren is net zo schadelijk als passief meeroken met collega’s.” Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van het Britse voedingsbureau Food Standards Agency in The Times. Verdwijnt deze trakteertraditie straks uit de Nederlandse samenleving?

Voor Nederlanders lijkt het niet meer dan logisch: als je jarig bent, trakteer je je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s op taart of iets lekkers. Maar volgens de Britse gezondheidsexpert dwing je met deze traditie mensen om ongezond en zoetig te eten. Dat hoopt Jebb met spoed uit te bannen.

Volgens de gezondheidsexpert onderschatten wij de invloed die wij hebben op onze directe omgeving, bijvoorbeeld als iemand taart op tafel zet om een verjaardag te vieren. “Als er geen taart is, ga ik het ook niet eten. Maar als iemand cake op tafel zet, dan kun je vaak de verleiding niet weerstaan”, zegt Jebb.

‘Betuttelend’

“Ik vind het vreselijk betuttelend. Moeten volwassen mensen nou echt heropgevoed worden?”, reageert universitair docent internationaal strafrecht aan de UvA Marieke de Hoon bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Desondanks vindt De Hoon het goed dat bedrijven wat alerter worden op gezondere levensstijl. “Bij ons op de faculteit is er een beleid dat als er een receptie of borrel bij ons is, ook de non-alcoholische opties goed zichtbaar zijn. En dat er ook vegetarische hapjes zijn.” Maar om taart trakteren te reguleren? “Dat gaat wel heel ver”, vindt de universitair docent.

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat taart eten op iemands verjaardag er gewoon bij hoort. “Het is een van de mooie tradities in Nederland”, zegt hij. “Een verjaardag vieren en op het werk trakteren is ook helemaal niet iets wat de werkgever doet, maar de jarige zelf.” Een werkgever die zijn werknemer zou verbieden gebakjes mee te nemen en bijvoorbeeld te sommeren wortels of komkommers uit te delen, dat vindt Ellian “absurd”.

Overgewicht

Jebb legt in deze kwestie toch de verantwoordelijkheid bij werkgevers, die er meer aan zouden moeten doen hun werknemers te stimuleren gezonder te eten. Want de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen in 2021 met overgewicht te kampen heeft. In 14 procent van de gevallen is er zelfs sprake van obesitas.

Om die reden trekken ook Nederlandse diëtisten aan de bel. “Grootste euvel om ons eetgedrag aan te passen, is de verleiding. Op heel veel plekken is er ongezond eten om ons heen”, zegt diëtist Lenny Versteegden tegen het Algemeen Dagblad.

Richtlijnen opstellen rondom traktaties zou een stap in de goede richting zijn, denkt Versteegden. Bijvoorbeeld afspreken om met minder zoetige traktaties op de proppen te komen. Zij adviseert eten met slagroom of vette crèmes over te slaan en vaker te kiezen voor iets met vruchten. Een andere optie is een maandelijkse gezamenlijke traktatie op taart, in plaats van zoetigheid op tafel bij iedere verjaardag.

Lees ook: 

Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer