main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2023 — 13:02

Nooit meer taart op de werkvloer? ‘Het is net zo schadelijk als meeroken’

“Taart meenemen naar werk om je verjaardag te vieren is net zo schadelijk als passief meeroken met collega’s.” Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van het Britse voedingsbureau Food Standards Agency in The Times. Verdwijnt deze trakteertraditie straks uit de Nederlandse samenleving?

Voor Nederlanders lijkt het niet meer dan logisch: als je jarig bent, trakteer je je familie, vrienden, klasgenoten of collega’s op taart of iets lekkers. Maar volgens de Britse gezondheidsexpert dwing je met deze traditie mensen om ongezond en zoetig te eten. Dat hoopt Jebb met spoed uit te bannen.

Volgens de gezondheidsexpert onderschatten wij de invloed die wij hebben op onze directe omgeving, bijvoorbeeld als iemand taart op tafel zet om een verjaardag te vieren. “Als er geen taart is, ga ik het ook niet eten. Maar als iemand cake op tafel zet, dan kun je vaak de verleiding niet weerstaan”, zegt Jebb.

‘Betuttelend’

“Ik vind het vreselijk betuttelend. Moeten volwassen mensen nou echt heropgevoed worden?”, reageert universitair docent internationaal strafrecht aan de UvA Marieke de Hoon bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Desondanks vindt De Hoon het goed dat bedrijven wat alerter worden op gezondere levensstijl. “Bij ons op de faculteit is er een beleid dat als er een receptie of borrel bij ons is, ook de non-alcoholische opties goed zichtbaar zijn. En dat er ook vegetarische hapjes zijn.” Maar om taart trakteren te reguleren? “Dat gaat wel heel ver”, vindt de universitair docent.

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt dat taart eten op iemands verjaardag er gewoon bij hoort. “Het is een van de mooie tradities in Nederland”, zegt hij. “Een verjaardag vieren en op het werk trakteren is ook helemaal niet iets wat de werkgever doet, maar de jarige zelf.” Een werkgever die zijn werknemer zou verbieden gebakjes mee te nemen en bijvoorbeeld te sommeren wortels of komkommers uit te delen, dat vindt Ellian “absurd”.

Overgewicht

Jebb legt in deze kwestie toch de verantwoordelijkheid bij werkgevers, die er meer aan zouden moeten doen hun werknemers te stimuleren gezonder te eten. Want de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen in 2021 met overgewicht te kampen heeft. In 14 procent van de gevallen is er zelfs sprake van obesitas.

Om die reden trekken ook Nederlandse diëtisten aan de bel. “Grootste euvel om ons eetgedrag aan te passen, is de verleiding. Op heel veel plekken is er ongezond eten om ons heen”, zegt diëtist Lenny Versteegden tegen het Algemeen Dagblad.

Richtlijnen opstellen rondom traktaties zou een stap in de goede richting zijn, denkt Versteegden. Bijvoorbeeld afspreken om met minder zoetige traktaties op de proppen te komen. Zij adviseert eten met slagroom of vette crèmes over te slaan en vaker te kiezen voor iets met vruchten. Een andere optie is een maandelijkse gezamenlijke traktatie op taart, in plaats van zoetigheid op tafel bij iedere verjaardag.

Lees ook: 

Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer