Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrijwillig dienjaar bij Defensie populair: ‘Wij moeten dit enthousiasme vasthouden’

Het vrijwillig dienjaar bij Defensie is behoorlijk in trek. Dat blijkt uit de eerste proef die Defensie deed met een vrijwillig betaald dienjaar bij de krijgsmacht. Het aantal aanmeldingen overstijgt het aantal beschikbare plekken. De inschrijving is voor een paar maanden gesloten, meldt De Telegraaf.

Het vrijwillige dienjaar moet het nijpende personeelstekort bij Defensie een halt toeroepen. Er staan maar liefst zo'n 3600 vacatures open. Defensie richt zich in haar campagne vooral op jongeren die een tussenjaar willen nemen, maar ook ouderen met werkervaring zijn van harte welkom.

De proef start met een groep van 125 mensen. Dat is minder dan de helft van het aantal aanmeldingen (300). Het doel is om in 2025 het aantal vrijwilligers op te schalen naar een paar duizend per jaar, zodat steeds meer burgers bekend worden met defensie. "De belangstelling is echt groot. We zouden nog meer mensen willen opnemen, maar het aantal trainers en faciliteiten is nog beperkt", zegt een woordvoerder tegen de krant.

'Deuren moeten wagenwijd open gaan'

"Nu het enthousiasme zo hoog is, zouden de deuren daar eigenlijk wagenwijd voor open moeten gaan", zegt Sabine Mengelberg, universitair docent aan de Nederlandse Defensie Academie, bij Goedemorgen Nederland. "Ook omdat de discussie van dienstplicht weer naar voren kwam na de inval in Oekraïne vorig jaar."

Mengelberg ziet een vrijwillig dienstjaar als goed alternatief voor jongeren tijdens of in plaats van het nemen van een tussenjaar. Dat maakt het extra zonde dat er gezien de omstandigheden slechts plek is voor 125 vrijwilligers. "Wij moeten het aantal mensen die deze groep gaat begeleiden verhogen. Heel erg snel ook. Want als Defensie moeten wij dit enthousiasme vasthouden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau