main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 januari 2023 — 09:30

Rutte belangrijke pion voor Biden: ‘Nederland soort vooruitgeschoven post’

Premier Rutte spreekt vandaag in het Witte Huis met de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer wordt er vooral gesproken over de oorlog in Oekraïne en is Nederland voor de Amerikanen van strategisch belang. “Wij zijn een vooruitgeschoven post”, zegt Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bij het gesprek is ook minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, evenals zijn Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken. Volgens Emmer ontvangen de Amerikanen de Nederlandse bewindspersonen met open armen. “Wij zijn al meer dan vierhonderd jaar een hele trouwe bondgenoot, één van de trouwste die Amerika heeft.”

Voor het Witte huis is Rutte ook een bruikbare spil in Europa, zegt Emmer. “Rutte is al tien jaar regeringsleider en daarmee een senior in Europa met veel invloed. We zijn niet zo groot als Frankrijk en Duitsland, wat maakt dat we geen bedreiging zijn voor anderen. Het betekent dat de mening van Rutte in NAVO-verband telt. De Amerikanen willen ons inzetten als vooruitgeschoven post.”

Biden hoopt dat Rutte regeringsleiders van EU-lidstaten kan overtuigen Oekraïne “koste wat het kost te blijven helpen om ervoor te zorgen dat Rusland de oorlog niet kan winnen”, zegt Emmer.

Amerika ‘grote beschermer’

Hij denkt dat Biden er ook op zal wijzen dat Nederland moet voldoen aan de NAVO-norm van twee procent (van het bruto binnenlands product) voor Defensie, al is dat niet meer zo’n heet hangijzer als voorgaande jaren. “Nederland heeft inmiddels veel geld toegezegd voor Defensie. We zijn naar de twee procent aan het toebouwen.”

Volgens Emmer is het bezoek aan Washington voor Nederland altijd bijzonder. “Wij mogen op bezoek bij de grote bondgenoot en de grote beschermer van onze vrije wereld.”

ASML

Ook de rol van de Nederlandse chipmachines van ASML op het wereldtoneel wordt besproken. Biden wil dat ASML stopt met het leveren van chipmachines aan China, Nederland wil weten wat daarvoor in de plaats komt, zegt Emmer. “De Amerikanen zijn bang dat de Chinezen nog wijzer worden.”

Maar ook Nederland heeft een “lijstje”, zegt hij. “Nederland wil weten hoe de VS garandeert dat anderen niet van die machines verkopen aan China. Dan staan wij met lege handen. Ook willen wij horen hoe we gecompenseerd worden als ASML niet meer aan China levert. Gaat Amerika bijvoorbeeld meer machines kopen, of krijgen wij meer toegang tot de Amerikaanse markt?”

“Als Amerika de deur verder openzet, kan dat een billijke compensatie zijn”, aldus de Amerikakenner.

Lees ook: 

Rutte en Hoekstra om tafel met Biden over ‘reëel gevaar’ uit China

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer