Raken zonnepaneelbezitters hun voordeel kwijt? ‘In stapjes de salderingsregeling afbouwen’
De Tweede Kamer praat morgen over een mogelijke aanpassingen in de financiële prikkel om zonnepanelen op het dak te leggen. Als het aan CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal ligt moet Nederland "in stapjes de salderingsregeling afbouwen".
De salderingsregeling houdt in dat een bezitter van zonnepanelen de stroom die hij opwekt kan wegstrepen tegen de stroom die hij gebruikt. Politiek Den Haag overweegt deze financiële prikkel op te heffen. "Maar wel zodanig dat het voor huishoudens interessant blijft om zonnepanelen te blijven installeren."
Ook wil men van de regeling af omdat er in deze regeling een stuk welvaart voor mensen zonder zonnepanelen wordt overgedragen aan mensen met zonnepanelen. "Dat loopt inmiddels tegen de paar tientjes per maand en dat vind ik best wel fors", zegt Bontebal bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Klimaatbeleid moet ook sociaal beleid zijn."
Zonnepaneelbezitters
Dit klinkt als slecht nieuws voor mensen die juist vanwege het financiële voordeel diep in de buidel hebben getast om zonnepanelen op het dak te installeren. Dat voordeel dreigen zij nu kwijt te raken. Bontebal: "Het goede nieuws is dat de afbouw vanaf 2025 in stapjes gaat."
Nu zonnepanelen installeren blijft volgens het Kamerlid nog steeds aantrekkelijk. "De enorm hoge energieprijzen van de afgelopen maanden zorgen ervoor dat mensen heel snel hun zonnepanelen terugverdienen." Wie december zonnepanelen installeerde en met de huidige energietarieven rekent, heeft de zonnepanelen binnen twee jaar terugverdiend, zegt Bontebal, terwijl zonnepanelen voor 25 jaar op het dak liggen. "Dat geeft aan dat de regeling op dit moment te lucratief is."
'Dat klinkt heel redelijk'
PvdA-prominent Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, vindt het "heel redelijk" dat de salderingsregeling verdwijnt. "Zonnepanelen moeten gericht zijn op duurzaamheid en niet op inkomensoverdracht van lage inkomens naar hoge inkomens, wat nu gebeurt."
Maar als zo'n regeling plots verandert kunnen sommige huishoudens "hard in de portemonnee worden getroffen", vertelt financieel journalist bij Het Financieele Dagblad Jean Dohmen. "Dus ik vind dat de overheid heel voorzichtig moet zijn en mensen ruim de tijd moet geven om te wennen aan de nieuwe regeling."