main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2023 — 09:35

Defensie-expert: Rusland trommelt 700.000 nieuwe troepen op, groot offensief lijkt aanstaande

Er zijn allerlei aanwijzingen die duiden op een nieuwe mobilisatiegolf in Rusland. Dat zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga in Goedemorgen Nederland. Moskou zou tot wel 700.000 nieuwe troepen voorbereiden op een groot offensief in Oekraïne.

“Je ziet veel beweging in Rusland”, vertelt Wijninga. Zo werd vorige week de militaire commandant in Oekraïne vervangen. Legerchef Valeri Gerasimov krijgt de leiding over de troepen in het buurland. “En de oproepleeftijd voor mobilisanten is verruimd. Mensen mogen nu zelfs op oudere leeftijd worden opgeroepen.”

Ook wordt er door de Russen “volop getraind, ook in Belarus, met de medewerking van de luchtmacht”, gaat Wijninga verder. “Oekraïense inlichtingen geven aan dat Russen bezig zijn nieuwe divisies op te richten, waarbij ze het totaal aantal militairen waarschijnlijk nog kunnen ophogen tot twee miljoen.”

Op dit moment zijn er 1,3 miljoen Russische soldaten onder de wapenen. “Dat betekent dus dat er 700.000 militairen bij zouden komen. Dat geeft heel duidelijk aan dat de Russen het komende jaar een beslissend offensief proberen op te zetten. Volgens Westerse inlichtingen mogelijk zelfs binnen zes maanden.”

Inzet van massa

Volgens Wijninga valt Rusland terug op de “oude, vertrouwde methode, die Russen in meerdere oorlogen hebben gebruikt, tot aan de Eerste Wereldoorlog. Namelijk het inzetten van massa. Enorme menselijke golven op het slagveld, om te proberen de tegenstander uit te putten. Dat is niet altijd gelukt en we gaan zien of het nu gaat lukken”.

De defensie-expert ziet dat in Rusland de retoriek van vóór 24 februari weer aan de orde van de dag is, waarbij wordt gesteld dat een soeverein Oekraïne een gevaar is voor Rusland. “Het betekent eigenlijk dat men zich voorbereidt op een soort totale oorlog, om Oekraïne van de kaart te vegen. Ga er maar aanstaan.”

Nieuwe wapens

Ondertussen denkt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg dat Oekraïne binnenkort meer leveringen van zware wapens uit westerse landen kan verwachten. Dat zei hij zondag tegen de Duitse krant Handelsblatt. “De recente toezeggingen voor zwaar oorlogsmateriaal zijn belangrijk en ik verwacht er in de nabije toekomst meer”, aldus Stoltenberg.

Militaire steun aan Oekraïne is volgens de NAVO-baas de snelste weg naar vrede. “We zitten in een cruciale fase van de oorlog. We beleven hevige gevechten. Het is dus belangrijk dat we Oekraïne bewapenen met de wapens die het nodig heeft om te winnen en te overleven als een onafhankelijke natie.”

Tanks

Volgens Wijninga heeft Oekraïne sterk de behoefte aan zware offensieve wapens, met name tanks. “Ik denk dat het goed is dat je Oekraïne in deze fase voorziet van de capaciteiten om een serieus offensief op te zetten. Dan kan een tank uitkomst bieden.” Engeland heeft inmiddels tanks aan Oekraïne toegezegd.

Wijninga verwacht dat andere Westerse landen dit voorbeeld gaan volgen. Zo overweegt Polen inmiddels om de Leopard 2-tank aan Oekraïne te leveren. “Daarom wordt er nu gekeken naar de positie van Duitsland, de fabrikant van de Leopard.” Berlijn moet daarom toestemming geven voor het gebruik van die tank. “Er zal op Duitsland druk worden uitgeoefend”, aldus Wijninga.

Lees ook: 

Defensie-expert: Westen moet Oekraïne offensieve wapens leveren

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer