main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
14 januari 2023 — 15:30

Patiëntenfederatie: veel onduidelijk over aanpassing eigen risico

De Patiëntenfederatie Nederland heeft nog veel vragen over het kabinetsplan om een maximaal eigen risico van 150 euro per medisch-specialistische ingreep in te stellen. Vraag is bijvoorbeeld voor welke groep patiënten deze maatregel eigenlijk is bedoeld.

Wie nu medisch-specialistische zorg nodig heeft, zoals een operatie, is daar in de regel in één klap het hele eigen risico aan kwijt. Het minimale eigen risico is 385 euro per jaar. Als dat bedrag betaald is, zijn operaties en andere bezoeken aan de specialist de rest van het jaar in principe gratis. Wanneer het eigen risico in stukjes wordt betaald, raken mensen gestimuleerd om na te denken over de noodzaak van een behandeling. De maatregel moet helpen de zorgkosten te drukken, zo redeneert het kabinet, doordat mensen mogelijk minder gebruik gaan maken van medisch-specialistische zorg.

Dat kan zo zijn, stelt de Patiëntenfederatie, maar onduidelijk is welke mensen daadwerkelijk van zulke zorg zullen afzien om kosten te besparen. Voor mensen met een chronische aandoening verandert er in elk geval weinig, legt een woordvoerder uit. Het gaat dan om patiënten die vanwege hun ziekte meerdere keren per jaar op controle moeten of bijvoorbeeld nierpatiënten die geregeld naar het ziekenhuis gaan voor een dialyse. Zij zullen het volledige eigen risico nog steeds op maken.

Behandelingen

“We denken dat de aanpassing misschien gericht is op mensen met sportblessures. Iemand die bijvoorbeeld niet per se een dure scan nodig heeft, maar ook direct aan fysiotherapie zou kunnen beginnen.” Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het inderdaad om dit soort zorg zou kunnen gaan.

Er zijn meer onduidelijkheden rond de regeling, aldus de Patiëntenfederatie. Want hoewel het minimale eigen risico 385 euro per jaar is, kiest een deel van de mensen voor een hoger bedrag, tot maximaal 885 euro. Geldt de 150 euro per behandeling tot die 385 euro is betaald en moet iemand met een hoger eigen risico voor de ingrepen daarna dan wel in één keer het resterende bedrag afrekenen? De federatie weet het niet. Ook is nog onduidelijk of labonderzoek, voor wie bijvoorbeeld bloed moet laten controleren, onder de regeling valt.

Zorgverzekeraars Nederland kan nog niet reageren, aldus een woordvoerster. “Wanneer meer details bekend zijn, zullen de zorgverzekeraars nagaan wat de impact voor hun verzekerden is. Dat is nu nog niet te zeggen.”

De woordvoerder van het ministerie laat weten dat meer details over het plan komende week worden bekendgemaakt via een brief aan de Kamer.

LEES OOK:

Wordt er meer gestolen door de invoer van zelfscankassa’s?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer

Zijn we terecht bang voor de enge man in de bosjes? ‘Het is vaker iemand dichterbij’

In de media horen we vaak over brute moordzaken waarbij een slachtoffer plotseling vanuit de bosjes wordt aangevallen door ‘een enge man’. Maar in hoeverre…

Lees meer

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer