main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 13 januari 2023 — 22:15

Regelwerk weerhoudt boeren van melden drugsafval: ‘Er moet een vliegende brigade komen die het opruimen overneemt’

Boeren- en tuindersorganisatie ZLTO trekt aan de bel over drugsafval waar veel boeren mee te maken krijgen.”Particulieren zoals boeren moeten het verwijderen van het afval zelf voorfinancieren, een ondernemer vinden die de grond kan saneren en ga zo maar door,” legt Femke van de Plas van de vereniging uit in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Het enorme regelwerk dat erbij komt kijken om drugsafval op te ruimen is voor veel boeren dan ook de reden dat “ze richting de berm of sloot trekken om daar het afval in te dumpen.” En daarmee wordt het probleem doorgeschoven. “Het wordt dan een probleem voor het waterschap of de gemeente om de boel op te ruimen.”

Van de Plas pleit om deze reden dan ook voor een ‘vliegende brigade’. “Voor boeren zou het heel erg welkom zijn als er een telefoonnummer is dat ze kunnen bellen van een veegbrigade die het opruimen van ze overneemt.” Van de Plas denkt dat met een dergelijke dienst boeren veel eerder geneigd zijn om drugsafval te melden en dat daardoor de politie een beter beeld heeft van het aantal dumpingen.

Luister de Misdaadbureau-podcast:

Geen Spotify? Luister deze aflevering dan via jouw favoriete podcast-app!

De subsidiepot voor particulieren die te maken krijgen met drugsafval op hun terrein is overigens sinds dit jaar verruimd naar tweehonderd duizend euro. Voorheen was dat bedrag nog vijfentwintig duizend euro.

Kamervragen

Anne Kuik, Tweede Kamerlid van het CDA, ziet heil in het voorstel van Van de Plas voor een vliegende brigade. “Je wilt juist dat het wordt opgelost en dat mensen het melden.” Ze vervolgt: “Het is natuurlijk bizar dat onschuldige mensen opdraaien voor de zooi die criminelen achterlaten. Ik had zelf niet scherp dat gedupeerden zelf zoveel moeten regelen.” Kuik wil daarom Kamervragen stellen over een dergelijke vliegende brigade. Kuik zou zelf graag één aanspreekpunt zien waarbij verschillende organisaties samenwerken om het probleem voor de slachtoffers van drugsafval op te lossen.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Drugsdumpingen Limburg door het dak: ‘Door de grote buitengrens kunnen criminelen makkelijk wegkomen’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer