main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 13 januari 2023 — 21:01

Drugsdumpingen Limburg door het dak: ‘Door de grote buitengrens kunnen criminelen makkelijk wegkomen’

In Limburg neemt het aantal drugsdumpingen gestaag toe. In een jaar tijd is het aantal vondsten gestegen van 61 naar 69, die cijfers deelde de politie Limburg met Het Misdaadbureau, een programma van WNL. Met 61 vondsten in 2021 was de provincie koploper.

De gedeputeerde van de provincie Limburg en oud-Tweede Kamerlid CDA Madeleine van Toorenburg is niet trots op dat gegeven. “Maar we zijn als provincie kampioen ‘buitengrenzen’. We hebben honderd kilometer binnengrens met Nederland maar driehonderdvijftig kilometer buitengrens,” zegt Van Toorenburg in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “De provincie Limburg is daardoor een provincie waar criminelen heel gemakkelijk weg kunnen komen.” De politica stipt ook aan dat Limburg kampt met een vergrijsd politiecorps waardoor de pakkans nog kleiner is voor drugscriminelen.

Subsidie

Als onderdeel van de aanpak van het drugsprobleem, zegt Van Toorenburg tevreden te zijn met de vrijgekomen subsidie voor gedupeerden die te maken krijgen met drugsafval. “We hebben daar jaren voor geknokt.” De vrees was namelijk vooral dat particulieren de schade ‘opschoven’ zodat zij zelf niet voor de kosten hoefden op te draaien. Drugsafval werd met andere woorden ‘verplaatst’.

Stikstof

Desondanks is daarmee de vrees nog niet weg dat particulieren, zoals boeren, alsnog slachtoffer kunnen worden van drugscriminelen. Van Toorenburg geeft aan dat de stikstofcrisis hier ook een rol in speelt. “We hebben door de stikstofcrisis veel contact met boeren en we proberen ook via die weg bepaalde regelingen onder de aandacht te brengen. We willen bijvoorbeeld ook van iedere boer die stopt, dat de stallen worden weggehaald.” Op die manier kan de boer niet alsnog benaderd worden door criminelen.

Van Toorenburg wil vooral aansturen op meer alertheid. Niet alleen onder de boeren, maar ook onder burgers en politie. “Daar begint het uiteindelijk allemaal mee.”

LEES OOK: Winteropvang voor daklozen in grote steden gaat weer open

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer