main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2023 — 13:01

Explosieve stijging ouderen met onderkoelingsverschijnselen op spoedeisende hulp

Steeds meer ouderen belanden na een val met onderkoelingsverschijnselen op de spoedeisende hulp. Voor de coronapandemie gebeurde dat gemiddeld één of twee keer per maand, de afgelopen maanden is het volgens klinisch geriaters en spoedartsen bijna dagelijkse kost, meldt het AD.

Volgens deskundigen is de explosieve stijging een gevolg van de druk op de zorgketen. Huisartsen hebben het te druk om alle patiënten goed in beeld te houden en de aanlooptijd van de thuiszorg is alsmaar langer. Daar komt bij dat ouderen door de torenhoge energieprijzen vaker de thermostaat lager zetten of zelfs uit. Dat maakt de ouderen zwakker en de woning kouder.

Vaak gaat het om eenzame ouderen, die geen familie in de buurt hebben wonen. Zij liggen na een val in hun eigen huis soms urenlang op de koude vloer. “Er is een tijd geweest dat huisartsen alle ouderen screenden, zodat ze goed wisten welke patiënten er in de praktijk zaten. Maar ook daar is de druk zo hoog dat daar geen tijd voor is”, zegt Esther Cornegé-Blokland, klinisch geriater, tegen de krant.

‘Liggen op de grond tot iemand ze vindt’

Internist Marcel Levi maakt zich zorgen, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er is een flinke groep ouderen, tachtigplussers, die niet zo fit meer zijn of een fragiele gezondheid hebben, maar wel thuis wonen. Ze hebben misschien wat hulp van familie en thuiszorg, maar het grootste deel van de dag zijn ze alleen.”

“Ze kunnen ten val komen en hebben niet de kracht en de coördinatie om op te staan. Ze kunnen dan vrij langdurig op de grond liggen, tot iemand ze vindt.”

Te lang thuis

Om dit te voorkomen dragen veel ouderen een armband of ketting met een noodknop. Levi: “Maar dat werkt niet altijd even goed. Er wordt wel iemand gewaarschuwd, maar diegene moet op dat moment wel bereikbaar zijn.”

Hij denkt dat veel ouderen in Nederland te lang thuis blijven wonen. “Voor sommige mensen is thuis blijven wonen, hoe graag ze het ook willen, eigenlijk niet meer haalbaar.”

Lees ook: 

Zorgmedewerkers over agressie en bedreigingen: ‘Voor ik het wist zat het mes in mijn bovenarm’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer