Explosieve stijging ouderen met onderkoelingsverschijnselen op spoedeisende hulp
Steeds meer ouderen belanden na een val met onderkoelingsverschijnselen op de spoedeisende hulp. Voor de coronapandemie gebeurde dat gemiddeld één of twee keer per maand, de afgelopen maanden is het volgens klinisch geriaters en spoedartsen bijna dagelijkse kost, meldt het AD.
Volgens deskundigen is de explosieve stijging een gevolg van de druk op de zorgketen. Huisartsen hebben het te druk om alle patiënten goed in beeld te houden en de aanlooptijd van de thuiszorg is alsmaar langer. Daar komt bij dat ouderen door de torenhoge energieprijzen vaker de thermostaat lager zetten of zelfs uit. Dat maakt de ouderen zwakker en de woning kouder.
Vaak gaat het om eenzame ouderen, die geen familie in de buurt hebben wonen. Zij liggen na een val in hun eigen huis soms urenlang op de koude vloer. “Er is een tijd geweest dat huisartsen alle ouderen screenden, zodat ze goed wisten welke patiënten er in de praktijk zaten. Maar ook daar is de druk zo hoog dat daar geen tijd voor is”, zegt Esther Cornegé-Blokland, klinisch geriater, tegen de krant.
‘Liggen op de grond tot iemand ze vindt’
Internist Marcel Levi maakt zich zorgen, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Er is een flinke groep ouderen, tachtigplussers, die niet zo fit meer zijn of een fragiele gezondheid hebben, maar wel thuis wonen. Ze hebben misschien wat hulp van familie en thuiszorg, maar het grootste deel van de dag zijn ze alleen.”
“Ze kunnen ten val komen en hebben niet de kracht en de coördinatie om op te staan. Ze kunnen dan vrij langdurig op de grond liggen, tot iemand ze vindt.”
Te lang thuis
Om dit te voorkomen dragen veel ouderen een armband of ketting met een noodknop. Levi: “Maar dat werkt niet altijd even goed. Er wordt wel iemand gewaarschuwd, maar diegene moet op dat moment wel bereikbaar zijn.”
Hij denkt dat veel ouderen in Nederland te lang thuis blijven wonen. “Voor sommige mensen is thuis blijven wonen, hoe graag ze het ook willen, eigenlijk niet meer haalbaar.”
Lees ook:
Zorgmedewerkers over agressie en bedreigingen: ‘Voor ik het wist zat het mes in mijn bovenarm’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!
Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…
Lees meerHet asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…
Lees meerDe politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…
Lees meerEsther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…
Lees meerHet onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…
Lees meerLijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…
Lees meerDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…
Lees meerWerken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…
Lees meerBij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…
Lees meerDe bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…
Lees meerDe klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meer