main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 januari 2023 — 10:43

Leefbaar Rotterdam positief over nieuwe politieaanpak drugscriminaliteit: ‘Maar uithalers moeten strenger gestraft’

De politie lanceert een nieuwe aanpak om de drugscriminaliteit in Rotterdam tegen te gaan, met meer aandacht voor de vaak jonge uithalers, die in de haven actief zijn. Leefbaar Rotterdam is positief over dit plan, maar herhaalt een eerdere oproep tot strenger straffen van deze uithalers. “Want als ze het één keer hebben gedaan, gaan ze het ook een tweede of een derde keer doen. We willen voorkomen dat mensen die wereld ingaan”, zegt raadslid Ingrid Coenradie in Goedemorgen Nederland.

Uithalers zijn mensen ingezet worden door drugscriminelen om de drugs uit containers in de haven te halen. Op de Rotterdamse Maasvlakte zijn in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw vijf uithalers aangehouden. Het gaat om mensen tussen de 19 en 23 jaar. Twee van hen werden al eerder aangehouden. Eerder deze week zijn ook al vermoedelijke uithalers aangehouden. Dinsdag maakte de douane bekend dat er in de eerste week van 2023 al 27 uithalers zijn aangehouden.

Analyse van de groepen

Met de nieuwe aanpak wil de politie goed analyseren hoe deze groepen die actief zijn in dit criminele circuit er precies uit zien. “We gaan goed analyseren wie welke rol heeft”, zegt hoofdofficier van Justitie bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam, Hugo Hillenaar. “Dan kunnen we precies detecteren wie de geweldplegers zijn”, legt hij uit.

Met deze groep gaat de politie in gesprek. “Van: ‘luister eens joh, we hebben je in de gaten, en we zorgen ervoor dat je geen kant op kunt’. Dat is één. Aan de andere kant zeggen we: maar als je eruit wilt, gaan we je helpen.”

Een mooie nieuwe aanpak om “zeker te proberen”, zegt Coenradie van Leefbaar Rotterdam. “Want de aanpak richt zich vooral op de meelopers. De groep mensen die zich in laat zetten als uithaler en drugskoerier. Maar het is ontzettend lastig om de mensen uit die wereld te halen.” Het persoonlijke gesprek gaat hier mogelijk bij helpen, denkt ook zij.

Kinderen op jonge leeftijd geronseld

Uithalers zijn voornamelijk jongeren tussen de 18 en 26 jaar. “Gebleken is ook dat het vooral om jongeren gaat vanuit Rotterdam-Zuid”, weet Coenradie. “En als je kijkt naar de excessen hierin, gaat het soms ook om jonge kinderen. Jonge kinderen van 10 jaar staan op de uitkijk wanneer er uitgehaald moet worden. Dat is een ontzettend zorgwekkende ontwikkeling.”

Kinderen worden op jonge leeftijd geronseld, omdat ze gevoelig en beïnvloedbaar zijn, zegt Coenradie. “Ze zien om zich heen het grote geld, en denken: hé, dat vind ik misschien wel interessant. Ze hebben misschien ook de zorg meegenomen vanuit huis, omdat ze zien dat niet alle rekeningen betaald kunnen worden. En ze denken: hiermee kan ik snel geld verdienen en meedoen.”

Kleinere drugsvangst in 2022 dan in 2021

Er is vorig jaar in totaal 46.789 kilo cocaïne met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept in de Rotterdamse haven, zo meldde het OM op dinsdag. Het OM denkt, op basis van eigen onderzoek, dat de onderschepte drugs ongeveer de helft van de totale hoeveelheid cocaïne is die via de haven wordt binnengebracht.

De 46.789 kilo cocaïne die in 2022 in beslag werd genomen, is beduidend minder dan in het recordjaar 2021, toen nog 72.808 kilo in beslag werd genomen. Er werden vorig jaar ook minder (241) uithalers aangehouden. In 2021 werden er nog 400 in de kraag gevat.

Het OM denkt dat het aantal kleine vondsten te maken zou kunnen hebben met risicospreiding door criminelen. De douane vermoedt dat een deel van de smokkel zich heeft verplaatst naar de haven van Antwerpen. Daar is vorig jaar een recordhoeveelheid van ruim 100.000 kilo cocaïne uit containers gehaald.

En hoewel de drugsvangst misschien kleiner is, tiert de criminaliteit in Rotterdam nog altijd welig. “Wat we zien is dat de gevolgen van de drugsproblematiek in de Rotterdamse haven, iedere dag op de Rotterdamse straten terug te zien is”, zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hillenaar. “Schietpartijen, explosieven die aan woningen worden gehangen… er vindt excessief geweld plaats, wat vaak druggerelateerd is.”

Harder straffen

Leefbaar Rotterdam vindt dan ook dat uithalers, en vooral uithalers die dit voor de eerste keer doen en vervolgens opgepakt worden, harder gestraft moet worden. Daar diende de partij in 2022 al een motie over in, vertelt Coenradie. “Wat je nu ziet is dat er een maximale straf van 1 jaar opgelegd kan worden, in sommige gevallen 2 jaar. Wij vragen ons als Leefbaar Rotterdam af of dit wel toereikend is”, zegt ze. “Want we zien ook in de praktijk dat er alleen maar taakstraffen worden uitgedeeld. Schrikt dat wel genoeg af?”

‘First time offenders’ moeten dan ook goed gemonitord en gestraft worden. “Want als ze het één keer hebben gedaan, gaan ze het nog een tweede of derde keer doen”, zegt Coenradie.

Lees meer: 

Voorzitter Deltalinqs: Nieuwe uithalerswet zorgt vooralsnog niet voor toename van geweld op containerterminals

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer