Ambulances moeten vaker doorrijden naar ander ziekenhuis, net als tijdens corona
Ambulances hebben steeds vaker moeite met het vinden van een ziekenhuis om een patiënt onder te brengen. Door het RS-virus, corona en de grieppandemie lopen de spoedposten over en wordt de ambulance steeds vaker doorgestuurd naar een ander ziekenhuis. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) maakt zich zorgen.
Soms krijgen ambulances meerdere keren per week ‘nee’ verkocht en moeten ze zich bij een ziekenhuis verderop melden. Onlangs moest een ambulance bedoeld voor noordoost Gelderland met een ziek kind doorrijden naar Venlo. NVSHA-voorzitter David Baden: “Wat we nu zien is een verslechtering van de situatie die we eigenlijk al jaren zien. Het wordt steeds drukker op de spoedeisende hulpen en we hebben steeds meer moeite om mensen op te nemen”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ook tijdens de piekmomenten in de coronapandemie werden ambulances vaak doorgestuurd. “We hebben de gevolgen toen gezien”, zegt Baden. Patiënten die niet in acuut gevaar verkeerde werden soms uren rondgereden op zoek naar een ziekenhuis. “Nu gebeurt het weer, door een combinatie van corona en het RS-virus.”
‘Falen van de keten’
Het is het gevolg van “een falen van de keten”, zegt Baden. “Het is niet alleen de spoedeisende hulp, het is met name de opnamecapaciteit die tekort schiet, waardoor patiënten lang op de spoedeisende hulp blijven liggen. Op een gegeven moment kunnen we dan niet anders dan de spoedeisende hulp sluiten, met alle vreselijke gevolgen voor patiënten van dien”.
Baden begrijpt dat het voor patiënten heel vervelend is dat ze niet terechtkunnen in hun eigen ziekenhuis. “Ook voor ambulancepersoneel is het vervelend, zij rijden een veel grotere afstand. Het betekent ook dat de ambulance langer bezet is. Dat is weer vervelend voor de patiënt die nog vervoerd moet worden.”
Spoedgevallen
Voor de acute spoedgevallen is altijd plek. “Bloed is spoed”, zegt Baden. “Patiënten met bijvoorbeeld een hartstilstand, beroerte of een hartinfarct, zijn heel belangrijk en gelukkig is het een relatief kleine groep. Voor hen kunnen we altijd wel een plekje vinden, ook als de spoedeisende hulp dicht is.”
“Dit gaat over iemand die een gebroken been heeft. Ook dan wil je niet een uur langer in de ambulance zitten. Je wil snel naar je eigen ziekenhuis, waar je geholpen kan worden door de doctoren die je al een beetje kent”, aldus de NVSHA-voorman.
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meerZolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…
Lees meerOnder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….
Lees meerDe wolf die de afgelopen tijd op landgoed Den Treek bij Leusden geregeld voor onrust zorgde, wordt voorlopig nog niet gevangen. Dat beloofde de provincie…
Lees meer