main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 6 januari 2023 — 20:40

Wordt er goed gezorgd voor politiehonden- en paarden? ‘Het zijn onze collega’s’

Hoe zit het met het welzijn van politiehonden en paarden? Ook deze dieren maken, net als hulpverleners zelf, regelmatig geweld en stressvolle situaties mee. Dat vraagt luisteraar Sandra Brouwer zich deze week af, en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.

“Ik ben het er helemaal mee eens dat hulpverleners beschermd moeten worden, en dat het geweld tegen hulpverleners echt belachelijk is. Maar daarnaast maak ik me ook best zorgen over het welzijn van de dieren die worden ingezet”, stuurde Brouwer via de WNL Misdaadlijn. “Ik snap dat ze allemaal opgeleid zijn, maar het blijven ook beestjes die het misschien nog minder goed kunnen relativeren wat er allemaal gebeurt als de hulpverleners zelf.”

Geen paarden tijdens de jaarwisseling

Politiepaarden worden in ieder geval niet ingezet tijdens de jaarwisseling. Dit omdat de dieren vooral bruikbaar zijn om grote groepen mensen in juiste banen te leiden, zoals bij voetbalwedstrijden. Dit is tijdens de jaarwisseling in veel mindere mate nodig.

Politiehonden worden wél ingezet tijdens de jaarwisseling. Maar de politie benadrukt dat beide dieren heel goed getraind en opgeleid worden om tegen vuurwerkknallen te kunnen. Eens in de zoveel tijd krijgen de dieren een soort ‘examen’ om te kijken of ze dit soort werkzaamheden nog wel kunnen doorstaan. Als ze dit niet halen, worden ze ook niet ingezet.

‘Het zijn onze collega’s’

Politiecommissaris Henk van Dijk, te gast bij Het Misdaadbureau, heeft in ieder geval de indruk dat er met de beste zorg met de politiedieren omgegaan wordt. “Het zijn onze collega’s, kun je wel zeggen. Ze worden heel goed getraind en gemonitord of ze dit werk ook kunnen doen.” Hij zou dan ook niet willen zeggen dat het werk ‘zielig’ is voor de dieren, zo geeft hij aan. “Ze zijn buitengewoon waardevol voor de politie.”

Naast paarden en honden heeft de politie een aantal jaar geleden ook geëxperimenteerd met andere dieren. Zo zijn zeearenden ooit ingezet voor het onderscheppen van drones. “Maar daar zijn ze mee gestopt, want de vraag naar roofvogels wat niet zo groot, en het trainen van de dieren was complexer en duurder dan verwacht”, legt onderzoeksjournalist bij WNL, Noa van Oostrom, uit.

Ook heeft de politie geprobeerd met speurratten te werken. Het plan was om deze illegaal vuurwerk of menselijke botresten te laten opsporen. “Maar volgens de politie bleek het niet werkbaar om de ratten operationeel te krijgen, omdat ze niet oud genoeg worden en dus niet ingezet kunnen worden voor langere periodes.”

Heb jij ook een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer