Forse stijging eergeweld in Nederland, vooral door migratie
De politie ziet een explosieve stijging van eergeweld in Nederland. Vorig jaar ging het om ruim zevenhonderd zaken, meldt De Gelderlander. In ruim een vijfde deel van de gevallen waren daar mensen met een Syrische achtergrond bij betrokken.
Dat is al sinds 2021 het geval, schrijft de krant. Toen ging het nog om 628 zaken en in 2018 om 529 zaken, waarbij destijds vooral mensen met een Turkse of Marokkaanse afkomst betrokken waren. Volgens de politie heeft de stijging te maken met de instroom van migranten en vluchtelingen.
Bij eergeweld gaat het bijvoorbeeld om dreiging met geweld, staking, mishandeling, huwelijksdwang, ontvoering en zelfs moord of doodslag. Vaak is de 'bezoedelde eer' van de familie in het geding, omdat een vrouw wordt beticht van onkuis gedrag. Dat kan zijn verzet tegen partnerkeuze of een buitenechtelijke relatie.
'Dagelijkse kost'
"Eergerelateerd geweld komt helaas vaak voor. Het is dagelijkse kost", zegt politiecommissaris in Den Haag Willem Timmer tegen de krant. "In een rustige maand krijgen we zeker vijftig zaken binnen."
In augustus werd een Syrische vrouw in Arnhem met messteken door haar man om het leven gebracht. In de rechtszaak bleek dat er sprake was van eerwraak. "Elke vorm van geweld, dus ook eergerelateerd geweld, moeten we bestrijden”, zegt burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch.
Volgenes Nuray Kanik van Buro Kanik heeft eergeweld vooral te maken met de ondergeschikte rol van de vrouw. Vluchtelingen en statushouders hebben volgens haar een verhoogd risico om slachtoffer te worden van eergeweld, omdat ze in Nederland geen vrienden of familie hebben.
LEES OOK: Politievoorman Henk van Essen: handelaren in illegaal vuurwerk zijn wapenhandelaren