main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Het Misdaadbureau - 6 januari 2023 — 11:08

Bijna 60 procent van hulpverleners maakt elke maand agressie mee

92 procent van de hulpverleners maakte in 2022 agressie of geweld mee. Bijna 60 procent zelfs elke maand, elke week of dagelijks. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) onder zo’n duizend zorgmedewerkers. Opvallend is dat slechts 11 procent aangifte deed.

Hulpverleners krijgen niet alleen verwensingen en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd, ook slaan, schoppen, spugen, bijten en ongewenst en hinderlijk filmen met camera komt regelmatig voor. De agressie komt in de meeste gevallen voort uit psychiatrische stoornissen, maar zorgmedewerkers noemen daarna het vaakst als aanleiding: onenigheid over het behandelplan, het gebruik van drank en drugs, coronaregels en lange wachttijden. 1 op de 10 hulpverleners geeft aan dat complottheorieën aanleiding vormden voor agressie.

Uit een andere peiling, waarvan de uitkomsten exclusief met Het Misdaadbureau zijn gedeeld, blijkt ook hoe zeer hulpverleners doelwit zijn. Beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg peilde onder honderden ambulancemedewerkers wat zij meemaakten. Daaruit blijkt dat ongeveer tweederde van de ambulancemedewerkers in 2022 met een of meer geweldsincidenten te maken had. Dit najaar kwam het zogenoemde taakstrafverbod – het wetsvoorstel om het opleggen van alleen een taakstraf te verbieden voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners – niet door de Eerste Kamer. Mischa Knol, voorzitter van V&VN Ambulancezorg, is daar teleurgesteld over en hoopt dat dit alsnog gebeurt. “Hogere straffen zijn nodig.”

‘Schokkend’

Voorzitter van NU’91 Stella Salden noemt de cijfers schokkend. “Bijna 80 procent van de zorgmedewerkers is het eens met de stelling dat agressie in 2022 is toegenomen en 95 procent vreest zelfs dat het de komende jaren nog erger zal worden. Het is de hoogste tijd dat er wordt ingegrepen. Buiten het feit dat er nu onveilige situaties zijn die zich herhalen, zijn er ook zorgprofessionals die hierdoor ziek thuis komen te zitten of het vak verlaten omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun werkomgeving.”

Presentator en programmamaker Maaike Timmerman: “De cijfers zijn schokkend, maar de verhalen daarachter des te meer. Hulpverleners komen thuis met een gebroken kaak of met littekens voor het leven. Soms wordt er met hete vloeistof naar ze gegooid.” In een aantal gevallen (7 procent) zochten agressievelingen online, op sociale media, naar informatie om de zorgverlener daarmee – vaak dreigend – te confronteren of ze probeerden online contact te zoeken. “Die agressie kan je dus zelfs thuis nog bereiken.”

Alle verhalen, cijfers en achtergronden zijn vrijdagavond 6 januari tussen 19u en 20u te horen op NPO Radio 1 bij Het Misdaadbureau.

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan? Stuur jouw verhaal, tip of vraag in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending.

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer