main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
2 januari 2023 — 12:22

Messengeweld onder tieners neemt toe: zeker 70 steekincidenten in 2022

Het messengeweld onder tieners neemt toe. De politie houdt jongeren verantwoordelijk voor ongeveer zeventig steekincidenten vorig jaar, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Tien mensen kwamen om het leven door die incidenten in 2022, en dat is meer dan in 2020 en 2021 bij elkaar. Dat blijkt uit een analyse van het ANP. Jongerenwerkers waarschuwden eerder al voor het toenemende wapenbezit onder jongeren.

De politie meldde vorig jaar 67 steekincidenten door tieners. Het meest recente geval was op oudejaarsdag in het Brabantse Bladel. Daar werd een 18-jarige jongen doodgestoken. Een even oude plaatsgenoot is daarvoor gearresteerd. Het is niet bekend waarom het slachtoffer werd neergestoken. Eind oktober werd een 14-jarige jongen doodgestoken bij zijn school in Hoorn en daarvoor werd een 16-jarige jongen opgepakt. De andere fatale steekpartijen in 2022 waren in Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen en Nijmegen.

Eerdere jaren

In heel 2021 waren tieners volgens politieberichten betrokken bij bijna vijftig steekpartijen. Daarvan hadden drie (Den Haag, Rijswijk en Rozenburg) een dodelijke afloop. In Den Haag kwam een 17-jarige jongen om het leven door een aanval. Vrienden van dat slachtoffer zouden kort ervoor op een andere plek in Den Haag een 14-jarige jongen hebben neergestoken, waarvoor diens vrienden wraak wilden nemen. In Rozenburg, een dorp in de gemeente Rotterdam, zou een 17-jarige een 21-jarige hebben doodgestoken en in Rijswijk werd een 26-jarige vanuit het niets doodgestoken door een 16-jarige toen hij door een park liep.

In 2020 meldde de politie bijna zestig steekincidenten door tieners, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Twee fatale steekpartijen dat jaar gebeurden in Rotterdam, de andere twee in Alphen aan den Rijn en bij de Pier van Scheveningen. Ook in 2019 kwam de teller uit op bijna zestig gevallen van messengeweld, toen met zes doden. Drie mensen kwamen dat jaar in Den Haag om het leven, de anderen in Amsterdam, Breda en Hoofddorp.

In totaal meldde de politie in de afgelopen vier jaar 228 steekincidenten door tieners. De meeste steekpartijen waren in Rotterdam. De Maasstad telde in de afgelopen vier jaar dertig gemelde gevallen. Daarna volgt Den Haag met 26 incidenten. Amsterdam had in de afgelopen vier jaar negen steekincidenten door tieners. In Breda, Spijkenisse en Goes waren er zes incidenten en in Hoofddorp vijf. Groningen, Zoetermeer, Purmerend en Middelburg telden vier gevallen en Beverwijk, Rijswijk, Roosendaal, Schiedam, Vlaardingen en Zaandam elk drie.

Zuid-Holland

Bij de provincies voert Zuid-Holland de lijst aan. Daar waren in 2019, 2020, 2021 en 2022 in totaal 94 gemelde steekincidenten door tieners. Noord-Holland telde 47 gevallen, Noord-Brabant 22, Gelderland 18, Zeeland 17, Groningen, Limburg en Utrecht elk 6, Flevoland 5, Overijssel 3, en Drenthe en Friesland beide 2.

De cijfers zijn gebaseerd op berichten van de politie waarin de leeftijden van de verdachten worden genoemd, of waarin de politie expliciet zegt dat het om tieners, minderjarigen, jongens of meisjes gaat. Wanneer de politie dit in het midden laat, staat het incident niet op de lijst. In het overzicht is ook niet meegenomen of het Openbaar Ministerie tot vervolging is overgegaan, en of een verdachte is veroordeeld of vrijgesproken. Daardoor is het overzicht mogelijk niet compleet.

Misdaadbureau

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is ‘de Misdaadlijn’, waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

Of scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Grote zorgen om ontwikkeling zware jeugdcriminaliteit: steeds meer jongeren veroordeeld voor moord of doodslag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

EU moet betaalbaarheid van aardgas beter waarborgen, aldus Europese Rekenkamer

De Europese Unie is niet klaar voor een mogelijke nieuwe gascrisis, oordeelt de Europese Rekenkamer. De EU heeft wel maatregelen genomen om aan aardgas te…

Lees meer

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer