main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
2 januari 2023 — 12:22

Messengeweld onder tieners neemt toe: zeker 70 steekincidenten in 2022

Het messengeweld onder tieners neemt toe. De politie houdt jongeren verantwoordelijk voor ongeveer zeventig steekincidenten vorig jaar, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Tien mensen kwamen om het leven door die incidenten in 2022, en dat is meer dan in 2020 en 2021 bij elkaar. Dat blijkt uit een analyse van het ANP. Jongerenwerkers waarschuwden eerder al voor het toenemende wapenbezit onder jongeren.

De politie meldde vorig jaar 67 steekincidenten door tieners. Het meest recente geval was op oudejaarsdag in het Brabantse Bladel. Daar werd een 18-jarige jongen doodgestoken. Een even oude plaatsgenoot is daarvoor gearresteerd. Het is niet bekend waarom het slachtoffer werd neergestoken. Eind oktober werd een 14-jarige jongen doodgestoken bij zijn school in Hoorn en daarvoor werd een 16-jarige jongen opgepakt. De andere fatale steekpartijen in 2022 waren in Middelburg, Amsterdam, Horst, Rosmalen, Breda, Vlaardingen, Vlissingen en Nijmegen.

Eerdere jaren

In heel 2021 waren tieners volgens politieberichten betrokken bij bijna vijftig steekpartijen. Daarvan hadden drie (Den Haag, Rijswijk en Rozenburg) een dodelijke afloop. In Den Haag kwam een 17-jarige jongen om het leven door een aanval. Vrienden van dat slachtoffer zouden kort ervoor op een andere plek in Den Haag een 14-jarige jongen hebben neergestoken, waarvoor diens vrienden wraak wilden nemen. In Rozenburg, een dorp in de gemeente Rotterdam, zou een 17-jarige een 21-jarige hebben doodgestoken en in Rijswijk werd een 26-jarige vanuit het niets doodgestoken door een 16-jarige toen hij door een park liep.

In 2020 meldde de politie bijna zestig steekincidenten door tieners, waarbij vier mensen om het leven kwamen. Twee fatale steekpartijen dat jaar gebeurden in Rotterdam, de andere twee in Alphen aan den Rijn en bij de Pier van Scheveningen. Ook in 2019 kwam de teller uit op bijna zestig gevallen van messengeweld, toen met zes doden. Drie mensen kwamen dat jaar in Den Haag om het leven, de anderen in Amsterdam, Breda en Hoofddorp.

In totaal meldde de politie in de afgelopen vier jaar 228 steekincidenten door tieners. De meeste steekpartijen waren in Rotterdam. De Maasstad telde in de afgelopen vier jaar dertig gemelde gevallen. Daarna volgt Den Haag met 26 incidenten. Amsterdam had in de afgelopen vier jaar negen steekincidenten door tieners. In Breda, Spijkenisse en Goes waren er zes incidenten en in Hoofddorp vijf. Groningen, Zoetermeer, Purmerend en Middelburg telden vier gevallen en Beverwijk, Rijswijk, Roosendaal, Schiedam, Vlaardingen en Zaandam elk drie.

Zuid-Holland

Bij de provincies voert Zuid-Holland de lijst aan. Daar waren in 2019, 2020, 2021 en 2022 in totaal 94 gemelde steekincidenten door tieners. Noord-Holland telde 47 gevallen, Noord-Brabant 22, Gelderland 18, Zeeland 17, Groningen, Limburg en Utrecht elk 6, Flevoland 5, Overijssel 3, en Drenthe en Friesland beide 2.

De cijfers zijn gebaseerd op berichten van de politie waarin de leeftijden van de verdachten worden genoemd, of waarin de politie expliciet zegt dat het om tieners, minderjarigen, jongens of meisjes gaat. Wanneer de politie dit in het midden laat, staat het incident niet op de lijst. In het overzicht is ook niet meegenomen of het Openbaar Ministerie tot vervolging is overgegaan, en of een verdachte is veroordeeld of vrijgesproken. Daardoor is het overzicht mogelijk niet compleet.

Misdaadbureau

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is ‘de Misdaadlijn’, waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

Of scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Grote zorgen om ontwikkeling zware jeugdcriminaliteit: steeds meer jongeren veroordeeld voor moord of doodslag

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer