main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 29 december 2022 — 09:48

Grote zorgen om ontwikkeling zware jeugdcriminaliteit: steeds meer jongeren veroordeeld voor moord of doodslag

In de eerste tien maanden van 2022 zijn er zeker 56 minderjarigen veroordeeld voor moord, doodslag of een poging daartoe. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak.

Vorige week vrijdag vond er een schietpartij plaats in Amsterdam-Zuidoost, waarbij een 17-jarige jongen werd doodgeschoten. Twee andere minderjarigen werden aangehouden door de politie. Zij waren 15 en 16 jaar oud. In de ogen van de landelijke jeugdofficier van justitie Rianne de Back was die schietpartij geen uitzondering. “Sinds 2019 zie ik veel meer vuurwapens, steekpartijen en een enkele keer een liquidatie in het criminele milieu. Het gemak waarmee vuurwapens in omloop zijn en worden gebruikt door minderjarigen valt echt op en daar maken we ons zorgen over.”

Jeugdcriminaliteit

Volgens De Back daalt de jeugdcriminaliteit in zijn geheel, maar die regel geldt niet voor de zware jeugdcriminaliteit. Zij vertelt dat de kleine groep jongeren die verdacht wordt van zware geweldsdelicten, zoals moord, doodslag of poging daartoe, juist toeneemt.

In de meeste gevallen gaat het om jongeren tussen de 15 en 17 jaar die niet eerder in aanraking zijn gekomen met justitie en nog geen strafblad hebben. “Het valt op dat ze ineens in beeld komen met een ‘instapdelict’ dat direct heel fors is”, zegt De Back.

Preventie

Jasper van der Kemp, criminoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, maakt zich ook zorgen over deze trend. Dat er geen afname te zien is, laat volgens Van de Kemp zien dat “wij het tij niet kunnen keren of dat er niet genoeg grip op is”. Hier is hij overigens niet verbaasd over, laat hij weten aan RTL Nieuws. Hij wijst naar de jeugdzorg, die de afgelopen jaren steeds verder afgeschaald is. Daarnaast kunnen jongeren, met name via een online netwerk, steeds makkelijker aan wapens komen. “Dit zijn allemaal factoren die op lange termijn meespelen.”

Van der Kemp pleit ervoor dat er meer aandacht wordt besteed aan preventie en minder aan straffen opleggen. “We moeten er structureel voor zorgen dat jongeren niet in die situaties terechtkomen.” Hij wil meer met jongeren in contact komen. “Dat betekent veel straatwerk, jongerenwerk en ondersteuning.”

De Back voegt er nog aan toe dat er ook goed gekeken moet worden naar het onderwijs. Zij vertelt dat “problemen op school” de gemene deler is bij jongeren in het criminele circuit. Zij wil daarom deze jongeren meer perspectief bieden. Krijgen zij dit niet, dan leidt dat vaak tot schoolverzuim. “Een voorspeller van crimineel gedrag.”

Misdaadbureau

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is ‘de Misdaadlijn’, waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

Of scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Inbrekers weten weg naar huizen weer te vinden: woninginbraak flink gestegen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer