OM eist werkstraf tegen actievoerders voor plannen blokkade
Vier actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag te horen gekregen dat het OM een werkstraf van 45 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken tegen ze eist. Het viertal zou een gedeelte van de Utrechtsebaan op snelweg A12 hebben willen blokkeren en bezetten. Bij de actie op 13 oktober vorig jaar werden 21 mensen aangehouden.
"De verdachten zouden plannen hebben gemaakt om de verkeersveiligheid van veel mensen in gevaar te brengen", zei de officier van justitie. "Door hun handelen is een grens overschreden." De officier maakte duidelijk dat het haar niet om de boodschap van de demonstranten te doen was. "De verdachten zitten hier vandaag niet vanwege hun mening of boodschap. Ze staan terecht wegens het plegen van een strafbaar feit."
Operatie Staar
De geplande blokkeeractie, genaamd "Operatie Staar", maakte onderdeel uit van een actieweek van Extinction Rebellion. Het doel was om ter hoogte van de Tweede Kamer een "noodstop te veroorzaken omdat het gierend misgaat in de wereld en de overheid te weinig doet", zei een van de verdachten. Het viertal werd klemgereden en aangehouden voordat zij als bestuurders van vier verschillende auto's de Utrechtsebaan op wilden draaien. De dag voor de geplande blokkade was informatie bij de politie binnengekomen over de actie.
De geplande blokkade was goed voorbereid blijkt uit een draaiboek van de actievoerders. Zo zou een meegenomen tekstkar automobilisten hebben moeten waarschuwen voor langzaam rijdend verkeer, hadden actievoerders flyers bij zich met de tekst "sorry dat wij de weg blokkeren", was er gezorgd voor een noodauto en een sanitaire voorziening in de vorm van een emmer en drie wc-rollen.
Journalisten gearresteerd
Ook AD-verslaggever Hans Nijenhuis en fotojournalist Marco de Swart, die verslag deden van de actie, werden gearresteerd. Na ongeveer een uur werden de twee vrijgelaten.
De twee advocaten vroegen de rechtbank om de vier klimaatactivisten vrij te spreken. "Mijn cliënten waren op weg om op vreedzame en zorgvuldige wijze aandacht te vragen voor het klimaat." De ander hekelde het vermeende verschil in politieoptreden bij acties van klimaatactivisten en bij deelnemers aan boerenprotesten. "Trekkers die op weg waren naar Den Haag werden niet van de weg gehaald in tegenstelling tot cliënten."
De rechtbank doet op 13 januari uitspraak.
LEES OOK: Klimaatactivisten Extinction Rebellion lijmen zich vast bij kantoren CDA, D66 en VVD