Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Deze bekende mensen overleden in 2022

Redactie

Verschillende prominenten zijn in 2022 overleden. Een overzicht:

25 januari: Gert Schutte (82), politicus, van 1981 tot 2001 partijleider van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), dat in 2000 fuseerde met de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) tot de ChristenUnie.

27 januari: Max Moszkowicz sr. (95), strafpleiter, stond onder anderen de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder bij, overleefde de Duitse vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, zijn ouders, broertje en zusje niet.

15 maart: Piet Bukman (88), CDA-politicus, na de fusie in 1980 van ARP, KVP en CHU tot CDA eerste partijvoorzitter, staatssecretaris Economische Zaken (1989-1990), minister van Landbouw (1990-1994), voorzitter Tweede Kamer (1996-1998), zat in de Eerste en de Tweede Kamer.

Lente

20 maart: Piet Paulusma (65), weerman, besloot zijn bijdrage steevast met: "oant moarn" ("tot morgen"), maakte 23 jaar Piets Weer bij SBS, steeds vanaf een andere locatie in het land, sinds 2020 bij Omroep MAX.

6 april: John van de Rest (82), regisseur en producent, regisseerde onder meer Pipo de Clown, Een Mens van Goede Wil, Citroentje met Suiker en Sesamstraat, werkte in de jaren negentig in Duitsland voor Joop van den Ende.

8 april: Mimi Reinhardt (107), stelde lijsten op met namen van Joden die in de fabriek van de Duitse industrieel Oskar Schindler konden werken waardoor ze niet werden gedeporteerd tijdens de Holocaust, het verhaal is verfilmd als Schindler’s List.

14 april: Alex Brenninkmeijer (70), Nationale ombudsman van 2005 tot 2014, boog zich bijna tien jaar over klachten van burgers over overheidsinstanties, deed onder meer onderzoek naar de Q-koorts, in 2014 lid van de Europese Rekenkamer.

22 april: Jan Rot (64), zanger, componist en schrijver, vertaalde teksten van musicals als Jersey Boys, Tommy en Hello, Dolly!, speelde in de musical Doe Maar!, schreef ook boeken en liedjes, kort voor zijn dood verscheen zijn afscheidsalbum I.P.V. Kaarten.

25 april: Henny Vrienten (73), zanger, componist, gitarist, voorman van de populaire band Doe Maar die hits had als Is dit alles, De bom, Pa en Doris Day, schreef muziek voor films en tv-series als Left Luggage, Abeltje, Het Klokhuis, Sesamstraat.

30 april: Mino Raiola (54), zaakwaarnemer, betrokken bij transfers van bekende voetballers als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Erling Haaland en Matthijs de Ligt, geboren in Italië, opgegroeid in Haarlem.

4 mei: Mary 'Sis' van Rossem (77), kunsthistorica, zus van historicus Maarten, besprak in het tv-programma Hier zijn de Van Rossems met haar broers Maarten en Vincent het culturele erfgoed van een stad.

11 mei: Jeroen Brouwers (82), schrijver, debuteerde in 1964 met de verhalenbundel Het mes op de keel, schreef ook het boek Bezonken rood over de toestanden in een jappenkamp, in 2021 Libris Literatuur Prijs voor zijn laatste boek Cliënt E. Busken.

15 mei: Mient Jan Faber (81), vredesactivist, een van de bedenkers van de leus: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland, organiseerde in de jaren tachtig grote demonstraties tegen kernwapens.

26 mei: Willibrord Frequin (80), journalist, verslaggever van KRO-programma Brandpunt, vroeg in 1976 als enige journalist prins Bernhard naar de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins was betrokken.

Zomer

25 juni: Arie Pais (92), VVD-politicus, minister van Onderwijs en Wetenschappen in eerste kabinet-Van Agt (1977-1981), twee keer kort Eerste Kamerlid, getrouwd met Eegje Schoo, die later ook minister werd.

4 juli: Remco Campert (92), schrijver, kreeg bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk, waarvoor hij onder meer de P.C. Hooftprijs kreeg, schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels, zoon van dichter Jan Campert.

8 juli: Shinzo Abe (67), langstzittende premier van Japan, leidde het land in 2006 en 2007 en van 2012-2020, trad beide keren af om gezondheidsredenen, werd neergeschoten toen hij campagne voerde voor een partijgenoot.

23 juli: Rinus Ferdinandusse (90), schrijver, journalist, tv-persoonlijkheid, werd in 1969 hoofdredacteur van opinieweekblad Vrij Nederland waar hij tot zijn pensioen (1996) bleef werken, schreef ook 24 boeken waaronder de verfilmde bestseller Naakt over de schutting.

28 juli: Leontien Ceulemans (70), in 1981 de eerste presentatrice van het Jeugdjournaal, was daarvoor actrice, speelde mee in televisieseries als Swiebertje, 't Zonnetje in Huis, GTST en Oorlogswinter.

20 augustus: Bram Peper (82), PvdA-lid, zestien jaar burgemeester van Rotterdam (van 1982 tot 1998) waarin onder meer de Erasmusbrug werd gebouwd en de plannen voor de Kop van Zuid werden ontwikkeld, minister van Binnenlandse Zaken (1998-2000), kwam in opspraak door de zogeheten bonnetjesaffaire.

30 augustus: Michail Gorbatsjov (91), leider van de Sovjet-Unie (1985-1991), door zijn hervormingen eindigde de Koude Oorlog, viel de Sovjet-Unie uiteen, viel de Berlijnse Muur en werden de Russische begrippen glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming) wereldwijd bekend.

8 september: Koningin Elizabeth II (96), langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis, werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin na de dood van haar vader koning George VI, bleef dat zeventig jaar, tot haar dood, haar echtgenoot prins Philip (99) overleed in 2021.

Herfst

3 oktober: Léonie Sazias (65), tv-presentatrice en oud-Tweede Kamerlid 50PLUS, begon als omroepster bij Veronica, maakte ook programma's bij AVRO (talkshow Ruud en Leonie met Ruud ter Weijden) en TROS (Dierenmanieren met Martin Gaus).

16 oktober: Lodewijk van den Berg (90), eerste in Nederland geboren astronaut, nam de Zeeuwse vlag mee toen hij in 1985 met de spaceshuttle Challenger de ruimte in ging, studeerde in Delft, emigreerde daarna naar de Verenigde Staten.

26 oktober: Hans Galjaard (87), arts, hoogleraar celbiologie en humane genetica, lichtte op tv in begrijpelijke taal onderwerpen op zijn vakgebied toe, vader van omroepman Erland Galjaard.

28 oktober: Hannah Goslar (93), beste vriendin van Anne Frank, in 1943 gedeporteerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen, Hannah en Anne zagen elkaar daar voor het laatst in februari 1945, kort voor Anne Frank overleed.

29 oktober: Hugo Camps (79), journalist, columnist en schrijver, de Belg schreef in Nederland voor Elsevier Weekblad verhalen over beroemde voetballers, wielrenners en andere prominenten, had 26 jaar een eigen rubriek in NRC.

8 november: Pierre Kartner (87), artiestennaam Vader Abraham, had hits als Het Smurfenlied, Het Kleine Café aan de Haven en Vader Abraham had zeven zonen, schreef ook nummers voor anderen zoals Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels.

10 november: Chris Koerts (74), richtte in 1967 met zijn tweelingbroer Gerard de band Earth and Fire op, met zangeres Jerney Kaagman had de groep hits als Memories, Maybe Tomorrow en Weekend.

12 november: Cor van der Gijp (91), voetballer, maakte 177 doelpunten voor Feyenoord en is daarmee houder van het clubrecord, vormde de aanvalslinie met Coen Moulijn en Henk Schouten, oom van tv-analist René van der Gijp.

13 november: Rudi Hemmes (99), ontsnapte in 1943 naar Engeland en kwam met de Prinses Irene Brigade terug om Nederland te bevrijden, vertelde tot op hoge leeftijd jongeren over vrijheid, vond zichzelf geen held, maar in 2019 prees koning Willem-Alexander hem voor zijn moed.

13 december: Han Peekel (75), televisiemaker van programma's als TV-monument en het stripprogramma Wordt Vervolgd (1982 tot 1997) waarin kinderen het stemmetje van hun favoriete stripfiguur nadeden: "Ik ben ...7 jaar en ik doe Donald Duck na" klonk het dan, Peekel overleed op Bali.

Winter

25 december: Joop Glimmerveen (94), oud-voorman van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), bewonderaar van Adolf Hitler, ontkenner van de Holocaust, verspreidde in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in 1974 pamfletten waarin hij pleitte voor een 'blank en veilig' Den Haag.

25 december: John Leddy (92), acteur, speelde in populaire series als De kleine Waarheid (met Willeke Alberti), Sil de Strandjutter, Dagboek van een herdershond en Zeg 'ns Aaa (1981 - 1993).


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau