main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
Goedemorgen Nederland - 27 december 2022 — 10:39

Politie waarschuwt: jaarwisseling ‘ultieme test’ voor vuurwerkverbod

Agenten houden hun hart vast nu de jaarwisseling na twee coronajaren weer ‘normaal’ zal verlopen: (over het algemeen) zonder vuurwerkverboden en mét feesten. Als er te veel ongeregeldheden zijn, zal de politie volgend jaar pleiten voor een landelijk vuurwerkverbod, zo deelt de politie. “Als weer veel ellende wordt veroorzaakt, kunnen wij niet anders dan blijven aandringen op zo’n verbod”, zegt coördinator jaarwisseling bij de politie Peije de Meij, die dit jaar als “ultieme test” ziet.

Toen het afsteken van vuurwerk de afgelopen twee jaar aan banden was gelegd, waren de jaarwisselingen een stuk rustiger. Niet iedereen hield zich eraan, maar er waren beduidend minder incidenten, minder arrestaties én minder boetes dan gewoonlijk.

‘Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken’

De politie wil dat die daling zich verder doorzet. Als dat komende jaarwisseling lukt, is deze geslaagd. “Ik hoop echt dat mensen inzien dat schade aanbrengen aan spullen van anderen niet langer acceptabel is. Dat oud en nieuw niet een leuk verzetje is waar je alles maar straffeloos kunt doen. Als de situatie op te veel plekken weer gierend uit de hand loopt, dan kunnen wij niet anders dan blijven aandringen op een landelijk vuurwerkverbod. Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken”, zegt De Meij. Na deze jaarwisseling praat de Tweede Kamer over de eventuele invoering van zo’n verbod.

Er worden in ieder geval honderden agenten extra ingezet met de jaarwisseling, inclusief speciale eenheden zoals de Mobiele Eenheid, hondengeleiders en arrestatieteams mocht er ergens iets misgaan. Ook drones worden ingezet.

Joost Manusama, de commandant die leiding geeft aan de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden in Zeeland-West-Brabant, verwacht geen rellen. Dat zegt hij bij Omroep Brabant. Bovendien waarschuwt hij: “Mensen die geweld plegen richting hulpverleners, die zullen we opsporen en in overleg met het Openbaar Ministerie voor de rechter brengen.” Dat beklemtoont ook De Meij. “We willen graag dat iedereen na de dienst weer heelhuids thuiskomt.”

Politiechef Wilbert Paulissen van de politie in Oost-Brabant verwacht een jaarwisseling zoals voor de coronatijd.

Vuurwerkverbod en vuurwerkvrije zones

In tenminste twaalf gemeenten hebben burgemeesters al een vuurwerkverbod ingesteld. In andere steden en dorpen zijn vuurwerkvrije zones aangewezen. Agenten gaan proberen om dit te handhaven, maar het is volgens De Meij “onmogelijk om achter elke knal aan te gaan”. “We moeten keuzes maken en zullen vooral ingrijpen op plekken waar heel veel mensen samenkomen. Maar als een groot deel van de inwoners zich niet aan zo’n verbod wil houden, is het ook voor ons een onhoudbare zaak.”

Dat knallers en vuurpijlen dit jaar verboden zijn helpt volgens de politie om de oudjaarviering rustiger én veiliger te laten verlopen. Dat helpt volgens de politie om de oudjaarviering rustiger en veiliger te laten verlopen. Maar ook daar zullen sommige mensen mee wegkomen. “Tegenwoordig zien we dat het zware vuurwerk misbruikt wordt voor criminele activiteiten en bovendien gericht wordt tegen politie en hulpverleners”, zegt De Meij. “We kunnen opsporen, we kunnen handhaven, maar 100 procent voorkomen dat deze explosieven, die de zwaarte hebben van een handgranaat, misbruikt worden, kunnen we niet.”

LEES OOK: Wat wordt het weer tijdens de jaarwisseling?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer