main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 december 2022 — 08:21

Viroloog Ab Osterhaus: houd snotterende kinderen uit de buurt van oma

Houd snotterende kinderen tijdens de feestdagen uit de buurt van opa en oma. Die oproep doet viroloog Ab Osterhaus. Hij waarschuwt dat mensen die negatief testen op corona wel een ander virus met zich mee kunnen dragen.

Het aantal mensen met griep is dusdanig gestegen, dat nu officieel sprake is van een epidemie, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen treffen het influenzavirus de afgelopen weken steeds vaker aan. Ook zien huisartsen meer patiënten met griepachtige klachten.

“We zien dat het aantal griepgevallen toeneemt. Ook mensen die zich testen op corona moeten voorzichtig zijn”, zegt Osterhaus in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als ze negatief testen, denken ze dat er niets aan de hand is. Maar ze kunnen wel griep hebben. Bijvoorbeeld het RS-virus gaat rond.”

Kinderen zijn de grootste verspreiders van griepvirussen. Osterhaus: “Haal snotterende kinderen bij oma weg. We weten dat virussen, zeker covid en influenza, heel gevaarlijk kunnen zijn voor ouderen. Het is heel goed om met name kinderen die hoesten en snotteren niet bij oude mensen in de buurt te laten.”

‘Zeker niet dramatisch’

Osterhaus spreekt van de “beginfase” van een epidemie. “We zijn net over de grens heen. Het is zeker nog niet dramatisch. Als de scholen dichtgaan, zien we ook dat het aantal gevallen afneemt. Maar zodra de scholen weer openen, gaat de griep ook weer snel rond.”

Burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve vindt dat mensen niet te angstig moeten zijn. “Rekening houden met elkaar is goed. Maar dat je in de winter een keertje griep hebt, gebeurt ook. Dan lig je een paar dagen in bed en voor veel mensen gaat het dan ook wel weer over.”

LEES OOK: Afgelopen week bijna 43.000 herhaalprikken tegen corona

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer