Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

KNVB-voorman Gijs de Jong: kritisch kijken naar Saoedi-Arabië, maar willen degens kruisen met Brazilië en Argentinië

Peter Visser

Secretaris-generaal van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) Gijs de Jong vindt dat Europese voetbalbonden kritisch moeten kijken naar een mogelijk WK voetbal in Saoedi-Arabië. Dat land wil in 2030 samen met Egypte en Griekeland gastheer zijn tijdens het eindtoernooi, zo werd onlangs bekend.

Volgens De Jong kunnen Europese voetbalbonden niet bij voorbaat een toernooi in Saoedi-Arabië boycotten. "Wij willen de degens kruisen met Brazilië en Argentinië. Maar je moet ervoor zorgen dat het op goede gronden gebeurt", zegt hij in Op1 over het organiseren van een WK. Hij denkt dat de "sentimenten" rond juiste voorwaarden elders in de wereld minder leven.

De omstandigheden waarin een WK wordt toegewezen zijn nu anders dan in 2010, toen bekend werd dat Qatar het wereldkampioenschap van deze winter - dat zondag werd afgesloten met de finale tussen Argentinië en Frankrijk - mocht organiseren, zegt De Jong. "Dat besluit is genomen door een corrupt bestuur, dat nu weg is. Er is een nieuwe procedure waarmee een WK toegekend wordt."

"We moeten ervoor zorgen dat die procedure zo goed is dat we niet naar een land gaan waar geen goede arbeidsomstandigheden zijn", zegt de KNVB-voorman. "Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Saoedi-Arabië niet zijn zoals je zou willen."

'Niet hypocriet zijn'

De Jong vindt overigens ook dat Westerse landen niet hypocriet moeten zijn. Hij is het "helemaal eens" met BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons, die vindt dat de Verenigde Staten en Europese landen ook naar eigen mistanden moeten kijken. "Dit is wat wij daar veel te horen kregen" in Qatar, reageert De Jong. "'Kijk naar jezelf, het slavernijverleden'."

Die spiegel werd de KNVB "continue" voorgehouden, zegt hij. "En ergens hebben mensen daar gelijk in. Maar het wil niet zeggen dat je daar alles moet toestaan, zeker niet als het in het kader van een toernooi is."

OneLove-band

De Jong ging ook in op het niet dragen van de veelbesproken OneLove-aanvoedersband door Oranjeaanvoerder Virgil van Dijk tijdens het WK in Qatar. De KNVB zei voor het toernooi die band, die staat voor inclusie en tegen racisme, te willen dragen en had zich neergelegd bij de disciplinaire straf die daarvoor door de FIFA zou worden opgelegd, zegt De Jong.

Tekst gaat verder onder tweet

"Dat was de afspraak. Maar op de ochtend van de eerste groepswedstrijd zeiden ze dat er een gele kaart zou worden gegeven voor het dragen van de band of dat er een schorsing kwam. Toen hebben wij het besluit genomen om het niet te doen."

De Jong vindt de gele kaart "een waanzinnige straf. In november hadden we al kenbaar gemaakt dat we dit zouden doen. We hebben er in oktober nog een keer over gesproken en het zou toegestaan worden." Hij denkt dat de FIFA door Qatar onder druk is gezet om toch tegen het statement op te treden. "Ik denk dat de conservatieve krachten in Qatar vlak voor het toernooi hebben gedacht: we gaan toch ons punt maken."

Conny Helder

Ook sportminister Conny Helder, die het groepsduel tussen Oranje en Qatar (2-0) bezocht, besloot op de tribune geen OneLove-band te dragen, maar in plaats daarvan een amper zichtbaar OneLove-speldje. Volgens De Jong is Helder niet door de KNVB geadviseerd om geen OneLove-band om haar arm te doen. "Ik denk niet dat minister Helder zich door ons laat vertellen wat ze moet doen."

Haar Belgische evenknie droeg wél een OneLove-band op de tribune in Qatar. De Jong: "En wat heeft ze daarmee bereikt? Uiteindelijk wil je internationaal dingen bereiken. Dat is niet sexy, niet vocaal. Je moet politiek en diplomatiek je best doen, zeker als je ziet dat we een minderheid zijn in de wereld, om dit op de agenda te krijgen", zegt De Jong, die benadrukt dat minister Helder "wel gesprekken heeft gevoerd".

Machtsverhouding verschoven

Volgens De Jong heeft het toernooi in Qatar duidelijk gemaakt dat de geopolitieke verhoudingen verschoven zijn naar het Midden-Oosten en Afrika.. Ën misschien ook wel terecht. In de lijn van de geopolitieke verhoudingen moeten we goed nadenken. We zijn het eens met de West-Europese bonden en landen als Canada, Australië en Japan. Maar willen we dingen veranderen, moeten we hard werken en kleine stapjes zetten."

LEES OOK: Forse kritiek op minister Helder na dragen OneLove-speldje: ‘Bangig’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau