main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2022 — 12:15

Oud-NSB’er Jacob Luitjens, die onderduikers liet martelen, overleden (103)

Oud-NSB’er Jacob Luitjens, beter bekend als ‘De Schrik van Roden’, is woensdag overleden. Dat meldt Trouw vrijdag. Luitjens werd 103 jaar oud.

Luitjens zelf was al sinds begin jaren negentig klaar met zijn bestaan. Hij wachtte de laatste jaren kalm op zijn dood, in een huisje in het Friese dorp Lemmer, schrijft Trouw. Hij hoopte “op een volgend, beter leven”, aldus de krant. Hij overleed in bijzijn van zijn kinderen.

Volgens Trouw markeert de dood van Luitjens een eind van een tijdperk. Hij was het symbool “van alles wat fout was in de oorlog, anderzijds als kleine vis die onterecht de aandacht als van een belangrijk nazi kreeg, en daar zijn leven lang door achtervolgd werd”, schrijft de krant.

SS en moorden

Luitjens, zoon van een veearts die het gedachtengoed van Adolf Hitler aanhing, meldde zich in 1941 vrijwillig aan voor de SS, een paramilitaire organisatie van de Nazi’s, om aan het front in Rusland te vechten. De rechtenstudent werd geweigerd, waarschijnlijk vanwege zijn misvormde hand.

Luitjens werd NSB’er en verklaarde later dat hij dat deed om tegen het communistische Rusland te vechten. Hij werkte de eerste jaren op het plaatselijke NSB-kantoor, aan het einde van de oorlog werd hij hef van de lokale hulplandmacht. Luitjens was volgens Trouw niet direct betrokken bij de Jodenvervolging, maar wel bij razzia’s waarbij hij anti-Duitse inwoners liet oppakken.

Op 25-jarige leeftijd liet hij twee gevonden onderduikers hardhandig ondervragen en gemarteld worden. Ook was hij betrokken bij moorden op een verzetsstrijder en op een gedeserteerde Duitse soldaat. Toen Roden in 1945 werd bevrijd gaf Luitjens zich over.

Opsporingslijst

Na een periode van gevangenschap in kamp Westerbork vluchtte hij naar Duitsland. Onder een valse naam ging hij mee op een vluchtelingentransport naar Paraguay. In Nederland werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In de jaren zestig stond Luitjens, die naar Canada verhuisde, op de top tien van de opsporingslijst van ex-NSB’ers. Nederlandse journalisten vonden Luitjens in 1982 in Vancouver. In 1992 werd Luitjens Canada uitgezet, waarna hij op 73-jarige leeftijd in een Groningse gevangenis belandde. In 1995 kwam hij op vrije voeten.

”Over de dode niets dan goeds’ geldt niet voor deze man’

“Men zegt altijd: over de doden niets dan goeds. Dat geldt bij deze meneer niet”, reageert oud-minister Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, die zelf een Joodse achtergrond heeft, in Goedemorgen Nederland. “Dat zullen niet alleen mensen met een Joodse achtergrond vinden, maar ook mensen met een andere achtergrond. Luitjens is één van de zwaardere oorlogsmisdadigers.”

“Hij heeft dat na de oorlog met zich meegedragen en kennelijk met zich mee kúnnen dragen, anders was hij niet zou oud geworden”, aldus Rosenthal.

LEES OOK: OM eist zeven jaar cel tegen ex-advocaat en neef Taghi

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer