Oud-NSB’er Jacob Luitjens, die onderduikers liet martelen, overleden (103)
Oud-NSB’er Jacob Luitjens, beter bekend als ‘De Schrik van Roden’, is woensdag overleden. Dat meldt Trouw vrijdag. Luitjens werd 103 jaar oud.
Luitjens zelf was al sinds begin jaren negentig klaar met zijn bestaan. Hij wachtte de laatste jaren kalm op zijn dood, in een huisje in het Friese dorp Lemmer, schrijft Trouw. Hij hoopte “op een volgend, beter leven”, aldus de krant. Hij overleed in bijzijn van zijn kinderen.
Volgens Trouw markeert de dood van Luitjens een eind van een tijdperk. Hij was het symbool “van alles wat fout was in de oorlog, anderzijds als kleine vis die onterecht de aandacht als van een belangrijk nazi kreeg, en daar zijn leven lang door achtervolgd werd”, schrijft de krant.
SS en moorden
Luitjens, zoon van een veearts die het gedachtengoed van Adolf Hitler aanhing, meldde zich in 1941 vrijwillig aan voor de SS, een paramilitaire organisatie van de Nazi’s, om aan het front in Rusland te vechten. De rechtenstudent werd geweigerd, waarschijnlijk vanwege zijn misvormde hand.
Luitjens werd NSB’er en verklaarde later dat hij dat deed om tegen het communistische Rusland te vechten. Hij werkte de eerste jaren op het plaatselijke NSB-kantoor, aan het einde van de oorlog werd hij hef van de lokale hulplandmacht. Luitjens was volgens Trouw niet direct betrokken bij de Jodenvervolging, maar wel bij razzia’s waarbij hij anti-Duitse inwoners liet oppakken.
Op 25-jarige leeftijd liet hij twee gevonden onderduikers hardhandig ondervragen en gemarteld worden. Ook was hij betrokken bij moorden op een verzetsstrijder en op een gedeserteerde Duitse soldaat. Toen Roden in 1945 werd bevrijd gaf Luitjens zich over.
Opsporingslijst
Na een periode van gevangenschap in kamp Westerbork vluchtte hij naar Duitsland. Onder een valse naam ging hij mee op een vluchtelingentransport naar Paraguay. In Nederland werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
In de jaren zestig stond Luitjens, die naar Canada verhuisde, op de top tien van de opsporingslijst van ex-NSB’ers. Nederlandse journalisten vonden Luitjens in 1982 in Vancouver. In 1992 werd Luitjens Canada uitgezet, waarna hij op 73-jarige leeftijd in een Groningse gevangenis belandde. In 1995 kwam hij op vrije voeten.
”Over de dode niets dan goeds’ geldt niet voor deze man’
“Men zegt altijd: over de doden niets dan goeds. Dat geldt bij deze meneer niet”, reageert oud-minister Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, die zelf een Joodse achtergrond heeft, in Goedemorgen Nederland. “Dat zullen niet alleen mensen met een Joodse achtergrond vinden, maar ook mensen met een andere achtergrond. Luitjens is één van de zwaardere oorlogsmisdadigers.”
“Hij heeft dat na de oorlog met zich meegedragen en kennelijk met zich mee kúnnen dragen, anders was hij niet zou oud geworden”, aldus Rosenthal.
LEES OOK: OM eist zeven jaar cel tegen ex-advocaat en neef Taghi
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer