Burgemeester van Groningen waarschuwt banken, notarissen en accountants: wees alerter op crimineel geld
Koen Schuiling (VVD), burgemeester van Groningen, wil dat financiële instellingen alerter zijn op louche praktijken in de vastgoedmarkt. “Laat banken, notarissen en accountants ook zeggen: hier gaan we toch wel even op doorvragen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Het vervelende is dat overheden tientallen miljoenen euro’s steken in de leefbaarheid van de wijken, maar we zien dat het vloerkleed eronder weggetrokken wordt.” De gemeente Groningen wil de komende jaren meer inzetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Uit onderzoek blijkt dat daar de afgelopen jaren namelijk te weinig aandacht voor was in de provincie. Ondermijnende criminaliteit wordt kortgezegd mogelijk gemaakt omdat er financiële instellingen – legale bedrijven – meewerken, zo legt Schuiling uit. Hierdoor raken de onder- en bovenwereld met elkaar vermengd. “Je ziet allerlei vastgoedmensen die pandjes illegaal verbouwen”, zegt Schuiling in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er worden dwangsommen opgelegd, of bestuursdwang, maar dit leidt niet tot voldoende aanpak waarbij gemeenten en financiële instellingen zij aan zij optreden tegen dit soort praktijken.”
Hij vervolgt: “Als er bij een naam een sterretje komt te staan, dat er een paar hele dubieuze transacties bij zijn, of dat iemand keer op keer een dwangsom opgelegd krijgt, moeten financiële instellingen zeggen: we gaan daar gewoon geen zaken meer mee doen.”
Tekst gaat verder onder de tweet.
Grote delen van de provincie Groningen kunnen makkelijk ten prooi vallen aan zware criminaliteit. "Het vervelende is dat wij miljoenen euro's steken in de leefbaarheid van de wijken, en we zien dat het vloerkleed eronder weggetrokken wordt", zegt burgemeester Schuiling. #WNL pic.twitter.com/bh04fBhZog
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) December 16, 2022
Jongere met vijftien panden
Het probleem is niet nieuw en speelt in meerdere Nederlandse steden, weet Schuiling. “We hebben er eigenlijk allemaal mee te maken”, zegt hij. “Als criminelen dat geld hebben verkregen, op illegale wijze, moet dat ook ergens weer naartoe.” Dit om het geld, zoals dat heet, wit te wassen. “Dus dan koop je met dat geld een ander pand.” Schuiling noemt een specifiek voorbeeld: “We hebben een hele jonge inwoner in onze stad die zelf weinig inkomen heeft, en toch op jonge leeftijd vier panden heeft weten te verwerven. In een hele korte tijd is dat bezit uitgebreid tot maar liefst vijftien panden. Hoe kan dit eigenlijk?”
Ook wordt illegaal verkregen geld vaak in ‘stichtingen’ gestoken. Daar heeft Groningen er ook erg veel van, zegt de burgemeester. “Dat betekent dat één eigenaar voor elk pandje een stichting maakt. Hij is daar alleen de baas van, dus er zit helemaal geen controle op.” Op dit soort casussen zouden notarissen en banken moeten aanslaan en zeggen: ‘Met dit soort praktijken werken we helemaal niet meer samen’, vindt Schuiling.
Op dit moment gebeurt dat nog onvoldoende. “We zien dat het een moeizame discussie is. Bij de accountants gaat het erover: hoe organiseren wij ons toezicht? Bij advocaten loopt precies dezelfde discussie op dit moment”, zegt Schuiling.
Het Openbaar Ministerie (OM) is recent een strafzaak begonnen tegen Rabobank. De bank is als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar het tegengaan van witwassen. Het gaat in deze zaak om de vraag of de bank voldoende heeft gedaan in de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. Volgens Schuiling is over het algemeen wel te zien dat banken in de afgelopen tijd “behoorlijk wat extra inspanningen hebben verricht om dat veel beter te gaan checken”. “Maar we zitten inmiddels wel met de gevolgen in onze steden.”
Meer geld en meer mensen
Voor deze bestrijding heeft het college van burgemeester en wethouders extra geld uitgetrokken. Ook worden er meer mensen in dienst genomen. “Zij gaan onder andere onderzoek doen of de herkomst van de middelen juist is, of dat iemand een crimineel verleden heeft. Daar heb je behoorlijk veel capaciteit voor nodig, vandaar dat we er ook tien extra mensen voor aantrekken”, legt Schuiling uit. “Zij gaan kijken: deugt iemand wel, moeten we daar wel zaken mee doen, en zou je dat als financiële instelling moeten willen.”
LEES OOK: Expert: andere opsporingsmethode nodig om witwassers op te sporen
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer