main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 december 2022 — 12:06

Premier Mark Rutte voelt zich fitter dan twaalf jaar geleden: ‘Drinkt nooit’

Premier Mark Rutte voelt zich fitter dan aan het begin van zijn premierschap, twaalf jaar geleden. Dat zegt Rutte in zijn jaarlijkse kerstinterview met Elsevier Weekblad, verklapt parlementair journalist van EW Eric Vrijsen in Goedemorgen Nederland. “Maar je ziet dat hij ouder is geworden, het is een zware baan.”

In het interview bespreekt Rutte de hete politieke hangijzers van het afgelopen jaar, zoals de oorlog in Oekraïne, inflatie, de stikstofcrisis en het sluiten van de politiek beladen asieldeal. “Het lijkt lang geleden dat het kabinet op het bordes stond, er is zoveel gebeurd”, zegt Vrijsen. “Ik ben al vrij lang politiek journalist en ieder jaar denk ik: zo heftig als dit jaar, wordt het niet meer. Dat blijkt niet waar.”

Toch zit Rutte naar eigen zeggen beter in zijn vel dan toen hij het Torentje betrad in 2010. “Hij leeft gezonder, eet gezonder, drinkt nooit en is naar eigen zeggen fitter. Zijn tegenstanders vinden dat niet prettig, zei hij”, zegt Vrijsen, die Rutte tijdens het interview wel “heel defensief” vond. “Twaalf jaar geleden, toen ik hem voor het eerst interviewde, was hij veel aanvallender.”

“Toen zei hij: het kabinet weet precies wat het wil. Nu is hij bestuurlijk en zei hij dingen als ‘we moeten het in goede banen leiden’. Dat klikt toch wat bedaarder dan twaalf jaar geleden.”

Druk

Volgens Vrijsen zit Rutte binnen de VVD minder stevig in het zadel dan aan het begin van zijn premierschap. “Tot nu toe zag de VVD hem altijd als de grote stemmentrekker. Ze hadden allemaal hun baantje aan Rutte te danken. Dat maakten ze schatplichtig. Nu wordt Rutte bijvoorbeeld door zowel de eigen achterban als door de eigen fractie onder druk gezet om iets aan de asielinstroom te doen.”

Rutte zit met het asielvraagstuk in zijn maag, zegt Vrijsen. “Het wordt een belangrijk thema komend jaar.”

Breuklijnen

Wel noemt Rutte het kabinet “solide en stabiel”. Vrijsen vindt het kabinet pragmatisch, iets wat Rutte ook toegaf. “Ik zei tegen hem: iets dat flexibel is, breekt minder snel dan iets wat heel stijf is. Als je breuklijnen ziet, weet je waar het kan bewegen. Dat vond hij wel een mooie opmerking.”

Volgens Vrijsen is alleen op die manier dit kabinet bij elkaar te houden. “Aan de ene kant van het kabinet heb je VVD en CDA, en aan de andere kant het progressieve deel, D66 en de ChristenUnie. Als je niet toestaat dat er meningsverschillen zijn, breekt het kabinet heel snel. Je moet het wel toestaan, zoals toen Wopke Hoekstra zei dat 2030 ‘niet heilig’ was voor zijn partij”, doelend op het halveren van de stikstofuitstoot. “Alleen als je flexibel bent, kan een kabinet overeind blijven.”

Rutte is dan ook meer een teamspeler dan aan het begin, zegt Vrijsen. “In 2010 noemde hij zijn ministers ‘mijn onderaannemers’. Dat idee heeft hij losgelaten. Hij weet dat het nu primus inter pares (leider onder zijn gelijken, red.) is, zoals dat formeel ook is.”

LEES OOK: OM eist 33 maanden cel voor bedreiging Rutte en oproep bestorming

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer