Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OneLove-vlag kerk Monnickendam gestolen en in brand gestoken: ‘Ontkennen van liefde tussen mensen past nergens’

Peter Visser

Een OneLove-vlag die aan de Grote Kerk in Monnickendam hing, is gestolen en in brand gestoken. Dat meldt NH Nieuws. De vlag van meer dan twintig meter groot hing aan de kerk vanwege een Love Love-concert dat gisteravond werd opgevoerd.

Dat concert was een tegenreactie op een eerder afgezegd concert van de christelijke band InSalvation. Zij wilden niet optreden in de kerk omdat de mannelijke dominee is getrouwd met een man. Het liefdesconcert werd gehouden om de dominee een hart onder de riem te steken, schrijft NH Nieuws.

Voor het concert werd de vlag aan de kerk gehangen. Die werd gestolen en maandag teruggevonden door een buurtbewoner tijdens het uitlaten van haar hond. De vlag was in de brand gestoken.

Dominee Alexander Noordijk heeft geen idee wie de vlag heeft gestolen. "Wat moet je met een lap van 21 meter?", vraagt hij zich af. "Met de tolerantie van de lhbti'ers zie je dat het eerder slechter gaat dan beter", verzucht Noordijk, één van de initiatiefnemers van het onlangs geopende steunpunt voor slachtoffers van 'homogenezing'.

"Ik vind het vreselijk dat het is gebeurd maar word er wel in gesterkt om door te gaan met de strijd", reageert initiatiefnemer Daniël Roukema. "Dit doe je toch niet."

'Voor mij als vader doet dit pijn'

Cabaretier en ondernemer Jörgen Raymann vindt het "verschrikkelijk dat we in een tijd leven waarin dit nog gebeurt", reageert hij in Goedemorgen Nederland. "Dit kan door iemand zijn gedaan uit geloofsovertuiging, het kan een kwajongensstreek zijn. Hoe dan ook kan het niet."

"Mijn dochter is gisteren verloofd met haar vriendin", vertelt Raymann. "Het ontkennen van de liefde van mensen past nergens en zeker niet binnen het geloof. We zeggen dat God liefde is. Als je liefde tussen mensen verwerpt, verwerp je god."

Volgens de tv-persoonlijkheid is de regenboogvlag een belangrijk symbool voor mensen die zich buiten de maatschappij geplaats voelen. "Laten we proberen dit soort symbolen te omarmen", zegt hij. "Voor mij als vader doet dit pijn. Niet omdat mijn dochter gay is, maar omdat we in een maatschappij leven waar mensen blijkbaar niet zichzelf kunnen zijn."

LEES OOK: Nieuw regenboogzebrapad Hellendoorn beklad op Paarse vrijdag


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau