main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 december 2022 — 08:04

OneLove-vlag kerk Monnickendam gestolen en in brand gestoken: ‘Ontkennen van liefde tussen mensen past nergens’

Een OneLove-vlag die aan de Grote Kerk in Monnickendam hing, is gestolen en in brand gestoken. Dat meldt NH Nieuws. De vlag van meer dan twintig meter groot hing aan de kerk vanwege een Love Love-concert dat gisteravond werd opgevoerd.

Dat concert was een tegenreactie op een eerder afgezegd concert van de christelijke band InSalvation. Zij wilden niet optreden in de kerk omdat de mannelijke dominee is getrouwd met een man. Het liefdesconcert werd gehouden om de dominee een hart onder de riem te steken, schrijft NH Nieuws.

Voor het concert werd de vlag aan de kerk gehangen. Die werd gestolen en maandag teruggevonden door een buurtbewoner tijdens het uitlaten van haar hond. De vlag was in de brand gestoken.

Dominee Alexander Noordijk heeft geen idee wie de vlag heeft gestolen. “Wat moet je met een lap van 21 meter?”, vraagt hij zich af. “Met de tolerantie van de lhbti’ers zie je dat het eerder slechter gaat dan beter”, verzucht Noordijk, één van de initiatiefnemers van het onlangs geopende steunpunt voor slachtoffers van ‘homogenezing’.

“Ik vind het vreselijk dat het is gebeurd maar word er wel in gesterkt om door te gaan met de strijd”, reageert initiatiefnemer Daniël Roukema. “Dit doe je toch niet.”

‘Voor mij als vader doet dit pijn’

Cabaretier en ondernemer Jörgen Raymann vindt het “verschrikkelijk dat we in een tijd leven waarin dit nog gebeurt”, reageert hij in Goedemorgen Nederland. “Dit kan door iemand zijn gedaan uit geloofsovertuiging, het kan een kwajongensstreek zijn. Hoe dan ook kan het niet.”

“Mijn dochter is gisteren verloofd met haar vriendin”, vertelt Raymann. “Het ontkennen van de liefde van mensen past nergens en zeker niet binnen het geloof. We zeggen dat God liefde is. Als je liefde tussen mensen verwerpt, verwerp je god.”

Volgens de tv-persoonlijkheid is de regenboogvlag een belangrijk symbool voor mensen die zich buiten de maatschappij geplaats voelen. “Laten we proberen dit soort symbolen te omarmen”, zegt hij. “Voor mij als vader doet dit pijn. Niet omdat mijn dochter gay is, maar omdat we in een maatschappij leven waar mensen blijkbaar niet zichzelf kunnen zijn.”

LEES OOK: Nieuw regenboogzebrapad Hellendoorn beklad op Paarse vrijdag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer

Thuiszorghulp beroofde Sophie’s dementerende moeder van sieraden: ‘Het bloed zonk weg uit mijn hoofd’

Thuiszorgmedewerker Sharda N. moest onlangs voor de rechter verschijnen omdat zij meerdere cliënten had beroofd. Eén van van die cliënten was de inmiddels overleden moeder…

Lees meer

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer