Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

OM negeerde verzoek om persoonsbeveiliging vermoorde broer kroongetuige Nabil B.: ‘Ontluisterend beeld’

Peter Visser

Het Openbaar Ministerie heeft twee dagen voor de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., Reduan, een verzoek van de familie om persoonsbeveiliging afgewezen, meldt NRC op basis van een reconstructie. Het OM zei eerder dat Reduan "geen of slechts beperkte beveiliging" wilde.

Volgens de krant was de dreiging vlak voor de moord concreet en acuut. Uit de reconstructie blijkt dat zeker één broer van Nabil B. het OM waarschuwde voor grote veiligheidsrisico's. Ook B. zelf luidde de noodklok. Toch werd voor de moord op Reduan ook een tweede verzoek om persoonsbeveiliging voor een andere broer van B. afgewezen.

De NOS meldde eerder al dat Reduan in de dagen voor de moord voor zijn leven vreesde. Zijn broer is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond topcrimineel Ridouan Taghi, die wordt verdacht van het plegen van zes moorden. Politie en Justitie erkende in 2019 al dat ze de veiligheidsrisico's verkeerd hebben ingeschat.

'Steen door de ruit'

Tijdens de gesprekken over een kroongetuigendeal in 2017 werden de zorgen van Nabil B. en zijn familie niet serieus genomen, blijkt uit de reconstructie. In de ogen van politie en justitie was "een steen door de ruit" het ergste wat de familie kon overkomen.

Rond de bekendmaking van de kroongetuigendeal, twee weken voor de moord, werd advocaat Derk Wiersum door de politie gewaarschuwd dat er op korte termijn iets kon gebeuren. Even later was er een ernstig veiligheidsincident in de omgeving van de familie en ook werden er handgranaten gevonden in Utrecht. In de directe woonomgeving van familieleden werden verdachte personen gezien.

Persoonsbeveiliging

Op basis daarvan vroeg een broer van Nabil B. en Reduan om persoonsbeveiliging. "De voorgestelde camera's en een noodknop bieden geen soelaas tegen de kalasjnikovs en bazooka's waar de criminele organisatie zich van bedient", zei hij volgens NRC tegen het OM.

Een paar dagen later vroeg hij ook om persoonsbeveiliging voor Reduan en de rest van de familie. Hij kreeg nul op rekest; voor persoonsbeveiliging voor de familie was geen capaciteit beschikbaar. Wel werd er gekeken naar maatregelen voor de beveiliging rond het bedrijf van Reduan in Amsterdam. Die waren nog niet van kracht toen hij op 29 maart werd doodgeschoten.

'Ontluisterend beeld'

"We wisten al dat er heel veel gesteggel is geweest rond de beveiliging van Nabil B. en dat het OM daar weinig oor voor had. Maar hoe gedetailleerd daar om gevraagd is, was nog niet duidelijk", reageert rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman in Goedemorgen Nederland. "Dat is nu op een rijtje gezet en geeft een ontluisterend beeld."

"De nonchalance en de onderschatting van de gevaren die de familie liep toen eenmaal hun familielid ging verklaren, is tamelijk schokkend", zegt Belleman. "We weten allemaal hoe het is afgelopen. Eén van de broers is doodgeschoten, ondanks alle waarschuwingen van Nabil B. dat zijn familie gevaar liep. Hij wist met wie hij te maken had."

B. waarschuwde het OM dat "overduidelijk" was dat wanneer Taghi hem niets aan kon doen, hij iemand uit de omgeving zou "pakken", zegt Belleman. "Dat is gebleken."

'OM schuift verantwoordelijkheid af'

Volgens Belleman schuift het OM de verantwoordelijkheid in het Marengo-proces voor het gebrek aan beveiliging van zich af. "Zij zeggen: 'wij zijn niet verantwoordelijk voor de beveiliging. Daarvoor is een speciaal team binnen het OM, het team getuigenbescherming'. In andere zaken zegt het OM altijd: wij zijn één en ondeelbaar. Het is dus een beetje een gelegenheidsargument."

Ze verwacht dat het OM nog met een reactie komt op de onthulling van de NRC. De reactie van het OM in de krant noemt ze "summier. Daarin staat dat het OM zich niet in het beeld herkent, maar het is een tamelijk gedetailleerde reconstructie", zegt Belleman.

De familie van Nabil B. is inmiddels ondergedoken. "Met alle gevolgen van dien", zegt de rechtbankverslaggever. "Ze zijn hun banen en vertrouwde omgeving kwijt. Kinderen kunnen niet meer naar hun school, contacten zijn afgebroken. De consequenties zijn enorm."

Kroongetuigeregeling

Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen is de reconstructie ook slecht nieuws voor justitieminister Dilan Yeşilgöz, die onlangs bekendmaakte de kroongetuigeregeling uit te willen breiden. "Voor haar is het pijnlijk dat dit nu naar buiten komt. Het maakt het zijn van kroongetuige niet aantrekkelijk als je familie geen garantie krijgt op veiligheid."

LEES OOK: Advocaten kroongetuige Nabil B.: ‘Peter R. de Vries had beter beveiligd kunnen worden’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau