Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rutte doet Bulgarije pijn met ongelukkige opmerking waarom hij Schengen-zone niet wil uitbreiden

Nederland is tegen de uitbreiding van de Schengen-zone met Bulgarije. Daarover maakte premier Mark Rutte nogal een onhandige opmerking, die in Europa en bij de Bulgaren niet in de smaak viel.

Nederland is niet overtuigd van de vorderingen die Bulgarije heeft gemaakt bij het sluiten van zijn buitengrenzen. Nederland krijgt steun van Oostenrijk, maar de rest van Europa is wel voorstander van het verleggen van de grenzen.

Opmerking Rutte

Rutte heeft zich uitgesproken over de uitbreidingen van de Schengen-zone met Bulgarije. Een ietwat ongelukkig uitspraak daarover viel bij de veel Europese landen - en met name bij de Bulgaren - niet in goede aarde.

Rutte zei dat wie een 50 euro biljet meeneemt de grens bij Bulgarije, ook al staat er een hek, mogelijk toch kan oversteken. "Ik zeg niet dat dit gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat dit niet gebeurt", voegde de premier eraan toe.

"Dit komt in Bulgarije heel hard aan. Dat een Nederlandse premier, die al jaren vervelend doet, ook nog eens de suggestie wekt dat je met 50 euro de grens over kunt", zegt directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Uitbreiding Schengen-zone

Dat EU-landen zoals Roemenië, Kroatië en Bulgarije nog geen onderdeel van de Schengen-zone zijn is niet zonder reden, want de Balkan is lastig volgens Ten Broeke.

Bulgarije als voorbeeld. Dat land bevindt zich aan de oostelijke kant van de Balkan en grenst aan Turkije, die op zijn beurt weer grenst aan Syrië. "En dat maakt dat onze buitengrens naar Turkije opeens veel groter wordt", zegt Ten Broeke. Want Griekenland zit al bij de Schengen-zone en "de druk op die buitengrens is het afgelopen jaar enorm toegenomen", doelt Ten Broeke op de grote toename in migratie.

Ook de westelijke kant van de Balkan kan op kritiek rekenen. Volgens Ten Broeke "de hofleverancier van veel illegale migratie" dat met name loopt via Servië. Beide zijn "hoofdpijndossiers" zegt de oud-politicus.

Het is overigens niet zo dat Bulgarije helemaal geen investeringen heeft gedaan om de buitengrenzen te beschermen. Er zijn hekken geplaatst en er zijn meer grenswachters gekomen. De vraag is echter of deze grenswachters te vertrouwen zijn. "Er zijn beelden verschenen dat sommige om te kopen zijn. Dat was van twee jaar geleden, maar de vraag is of dit nog steeds zo is", aldus Ten Broeke.

Rapport Europese Commissie

Dat Nederland zich op deze manier uitspreekt tegen uitbreiding van de Schengen-zone is niet verrassend te noemen, want dat doet het al ruim tien jaar. Volgens Ten Broeke stelt Nederland vaker vraagtekens bij een rapport van de Commissie waarin staat vermeld dat een land sterke ontwikkeling laat zien wat betreft bescherming van de buitengrenzen.

De kritische noot van Nederland is in de ogen van Ten Broeke terecht. "Als je de inleiding leest zie je dat de Commissie vorderingen ziet. Lees je het rapport, dan zie je dat er nog allerlei problemen zijn."

Vergadering Europese migratieministers

Europese migratieministers vergaderen vandaag verder over de uitbreiding van het vrije verkeer van mensen en goederen in de Schengen-zone.

De Schengen-zone is overigens niet hetzelfde als de Europese Unie. De meeste EU-landen zijn echter wel lid van Schengen. Binnen de Schengen-zone kunnen burgers van lidstaten paspoortvrij reizen. Een overzicht van Schengenlanden vindt u hier.

LEES OOK: EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau