Rutte doet Bulgarije pijn met ongelukkige opmerking waarom hij Schengen-zone niet wil uitbreiden
Nederland is tegen de uitbreiding van de Schengen-zone met Bulgarije. Daarover maakte premier Mark Rutte nogal een onhandige opmerking, die in Europa en bij de Bulgaren niet in de smaak viel.
Nederland is niet overtuigd van de vorderingen die Bulgarije heeft gemaakt bij het sluiten van zijn buitengrenzen. Nederland krijgt steun van Oostenrijk, maar de rest van Europa is wel voorstander van het verleggen van de grenzen.
Opmerking Rutte
Rutte heeft zich uitgesproken over de uitbreidingen van de Schengen-zone met Bulgarije. Een ietwat ongelukkig uitspraak daarover viel bij de veel Europese landen – en met name bij de Bulgaren – niet in goede aarde.
Rutte zei dat wie een 50 euro biljet meeneemt de grens bij Bulgarije, ook al staat er een hek, mogelijk toch kan oversteken. “Ik zeg niet dat dit gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat dit niet gebeurt”, voegde de premier eraan toe.
“Dit komt in Bulgarije heel hard aan. Dat een Nederlandse premier, die al jaren vervelend doet, ook nog eens de suggestie wekt dat je met 50 euro de grens over kunt”, zegt directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies Han ten Broeke bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Uitbreiding Schengen-zone
Dat EU-landen zoals Roemenië, Kroatië en Bulgarije nog geen onderdeel van de Schengen-zone zijn is niet zonder reden, want de Balkan is lastig volgens Ten Broeke.
Bulgarije als voorbeeld. Dat land bevindt zich aan de oostelijke kant van de Balkan en grenst aan Turkije, die op zijn beurt weer grenst aan Syrië. “En dat maakt dat onze buitengrens naar Turkije opeens veel groter wordt”, zegt Ten Broeke. Want Griekenland zit al bij de Schengen-zone en “de druk op die buitengrens is het afgelopen jaar enorm toegenomen”, doelt Ten Broeke op de grote toename in migratie.
Ook de westelijke kant van de Balkan kan op kritiek rekenen. Volgens Ten Broeke “de hofleverancier van veel illegale migratie” dat met name loopt via Servië. Beide zijn “hoofdpijndossiers” zegt de oud-politicus.
Het is overigens niet zo dat Bulgarije helemaal geen investeringen heeft gedaan om de buitengrenzen te beschermen. Er zijn hekken geplaatst en er zijn meer grenswachters gekomen. De vraag is echter of deze grenswachters te vertrouwen zijn. “Er zijn beelden verschenen dat sommige om te kopen zijn. Dat was van twee jaar geleden, maar de vraag is of dit nog steeds zo is”, aldus Ten Broeke.
Rapport Europese Commissie
Dat Nederland zich op deze manier uitspreekt tegen uitbreiding van de Schengen-zone is niet verrassend te noemen, want dat doet het al ruim tien jaar. Volgens Ten Broeke stelt Nederland vaker vraagtekens bij een rapport van de Commissie waarin staat vermeld dat een land sterke ontwikkeling laat zien wat betreft bescherming van de buitengrenzen.
De kritische noot van Nederland is in de ogen van Ten Broeke terecht. “Als je de inleiding leest zie je dat de Commissie vorderingen ziet. Lees je het rapport, dan zie je dat er nog allerlei problemen zijn.”
Vergadering Europese migratieministers
Europese migratieministers vergaderen vandaag verder over de uitbreiding van het vrije verkeer van mensen en goederen in de Schengen-zone.
De Schengen-zone is overigens niet hetzelfde als de Europese Unie. De meeste EU-landen zijn echter wel lid van Schengen. Binnen de Schengen-zone kunnen burgers van lidstaten paspoortvrij reizen. Een overzicht van Schengenlanden vindt u hier.
LEES OOK: EU-ministers van Financiën ruziën over geld voor Hongarije
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer