main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
8 december 2022 — 18:34

Meer gemeenten verlengen noodopvang asielzoekers

Steeds meer gemeenten besluiten om hun tijdelijke locaties voor de opvang van asielzoekers langer beschikbaar te houden. Dat doen ze omdat er nog altijd geen oplossing is voor het tekort aan reguliere opvangplekken.

Zaltbommel vangt maximaal 65 mensen op in sporthal De Ring. Die opvang zou eind december sluiten, maar blijft nu open “tot medio 2023”, meldt de Gelderse gemeente donderdag. Burgemeester Pieter van Maaren zegt in een verklaring: “Ik vind het onmenselijk om deze mensen op straat te zetten. De opvang verloopt goed en we bieden mensen hier rust en onderdak.”

De noodopvang in Nijmegen blijft ook langer open. In een oude manege op het terrein van de universiteit is plek voor 224 asielzoekers. De locatie zou tot eind dit jaar beschikbaar zijn. Het is de bedoeling dat de asielzoekers vanaf 1 april weer centraal worden opgevangen, maar voor de zekerheid biedt Nijmegen tot 1 juli opvang. Dat moet meer tijd geven “voor het vinden en inrichten van noodopvanglocaties, die de plekken in de huidige crisisnoodopvang vervangen”.

In de afgelopen dagen hebben ook de gemeenten Schagen, Hendrik-Ido-Ambacht en Schouwen-Duiveland besloten dat hun noodopvanglocaties langer open blijven. Ook de gezamenlijke opvang van de gemeenten Purmerend en Edam/Volendam is langer beschikbaar.

Het Brabantse Veldhoven vangt maximaal 158 statushouders op in groepsaccommodatie De Buitenjan. Die opvang wordt ook verlengd. De vluchtelingen konden er tot 1 februari volgend jaar blijven en dat wordt in elk geval 1 augustus. Statushouders zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven. Maar omdat er door woningnood geen huis voor ze beschikbaar is, kunnen ze eigenlijk het asielzoekerscentrum niet verlaten. Daar zouden ze dan plekken voor nieuwkomers bezet houden.

Tiel breidt de opvang van asielzoekers uit. In hotel Van der Valk zitten nu ongeveer vijftig vluchtelingen, en rond de jaarwisseling kunnen daar nog twintig mensen bij. De hotelkamers worden sinds half juni voor ze gehuurd en zijn tot eind augustus volgend jaar beschikbaar.

De noodopvang in de gemeente Barneveld gaat wel dicht. Op vakantiepark Ackersate in het dorp Voorthuizen verblijven ongeveer 85 asielzoekers. Zij gaan vlak voor de kerstdagen gezamenlijk naar de plaats Dieren. Daar meren twee opvangschepen aan.

LEES OOK: Staatssecretaris Van der Burg belooft hardere aanpak overlastplegende asielzoekers

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer