main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2022 — 10:35

Met droneaanval op Russisch grondgebied krijgt oorlog nieuwe wending

Het is vooralsnog onduidelijk of de explosies bij een militair vliegveld in Rusland van Oekraïense hand kwamen. “Het is nog niet formeel geclaimd door een partij”, zegt defensie-expert van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Peter Wijninga bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Feit is volgens hem wel dat hiermee de oorlog een nieuwe wending krijgt.

De oorlog in Oekraïne kreeg weer een nieuw hoofdstuk. Er vonden explosies plaats op Russische militaire vliegbasis. Vervolgens werden Oekraïense stroom- en watervoorzieningen flink onder vuur genomen. Zo’n honderd kruisraketten vanuit Rusland werden richting Oekraïne gestuurd. Wijninga denkt dat dit niet per se een vergeldingsactie was, maar dat de aanvallen al op de planning stonden.

De Oekraïense presidentiële adviseur Mykhailo Podolyak plaatste gisteren een cryptische tweet waarmee hij de suggestie wekte dat de aanval vanuit Oekraïne kwam, stelt Wijninga. In de tweet zegt Podalyak dat wie raketten in het luchtruim van een ander land schiet kan verwachten dat deze uiteindelijk weer terechtkomen bij het vertrekpunt.

Tekst gaat verder onder tweet

Droneaanval

Vermoedelijk is de inslag op het Russische vliegveld middels een drone tot stand gekomen, aangezien Oekraïne niet over kruisraketten beschikt die zo’n grote afstand van 500 tot 600 kilometer kunnen overbruggen. “Dat zou een kunststukje zijn”, concludeert Wijninga. “Want dat betekent dat de drones altijd onder de radar moeten hebben gevlogen en dat is erg moeilijk.” Dat Oekraïne over zulke drones beschikt is de defensie-expert niet vreemd. “Die hebben zij aangeschaft of gefabriceerd. Het zou mij niet eens verbazen als zij zelfs van de resten van Iraanse drones iets hebben gebouwd.”

Nieuwe wending

Nu ook Oekraïne vermoedelijk is overgegaan tot het inzetten van drones, kan de oorlog een nieuwe wending krijgen. Het betekent namelijk dat het slagveld niet alleen binnen de Oekraïense landsgrenzen plaatsvindt.

Oorlog buiten Oekraïens grondgebied is volgens Wijninga echter al eerder gebeurd, met aanvallen op de Krim. Ook olie-installaties bij de Russische stad Belgorod (dicht tegen de grens nabij Charkov) zijn al eens beschoten. De nieuwe wending zit hem in het feit dat er zo diep in Russisch grondgebied doelen aangevallen worden. “Dat is behoorlijk gezichtsverlies voor het Kremlin.”

Kritiek op Poetin

Wijninga zegt dat er vanuit Rusland woedend is gereageerd op de droneaanval. De boosheid komt vooral vanuit het kamp van militaire bloggers. De negatieve gevoelens zijn voornamelijk gericht op de hoogste militaire Russische instanties. Dus ook richting aan Vladimir Poetin, al wordt de Russische president niet direct genoemd.

Wel wordt gesommeerd “dat de verantwoordelijken ontslagen moeten worden”. En daar valt Poetin indirect ook onder. Wijninga: “Maar met kritiek richting Poetin is men voorzichting. Ook omdat de binnenlandse veiligheidsdiensten daarop letten. Want ook al steun je de oorlog, dan kun je zomaar afgesloten worden.”

Olieboycot

De Europese Unie heeft ondertussen een olieboycot ingevoerd. De boycot houdt in dat Rusland een maximaal bedrag mag vragen voor zijn olie. “Dat klinkt heel stoer en doet het geweldig in het nieuws, maar van het olieprijsplafond van 60 dollar merkt Rusland weinig tot niets”, zegt econoom Edin Mujagić.

Dat komt omdat Rusland de verkoopprijs van olie al onder de 60 dollar ligt. Daarnaast moet je volgens Mujagić ook kijken naar wat het Rusland kost om een vat olie uit de grond te halen. Die kosten worden geraamd tussen de 30 en 40 dollar, weet de econoom. Dus denken dat de Russische staatskas met het instellen van een maximum verkoopprijs een dreun krijgt is een foutieve gedachtegang. “Ze maken nog steeds op elke olievat winst.”

LEES OOK: Russische rakettenregen op energievoorzieningen in Oekraïne

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer