main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 december 2022 — 13:49

CDA-Europarlementariër: olieboycot nodig om Rusland verder te verzwakken

De boycot op olie uit Rusland van de Europese Unie is nodig om Moskou verder te verzwakken in de oorlog tegen Oekraïne. Dat zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange in Goedemorgen Nederland. Over de handelsban heerst verdeeldheid. Critici waarschuwen dat de Europese Unie zichzelf in de voet schiet. “Uiteindelijk zal Rusland hier pijn van ondervinden”, is De Lange stellig.

De boycot is onderdeel van het zesde Europese sanctiepakket tegen Rusland, waarmee Brussel de oorlogskas van Poetin direct wil raken, en geldt vanaf vandaag op onbewerkte olie uit Rusland en vanaf februari ook voor bewerkte olieproducten, zoals diesel.

Volgens De Lange is het pakket nodig om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. “Allereerst heeft Oekraïne wapens en hulp nodig om de winter door te komen. Maar naast de olieboycot wordt ook gesproken over een prijsplafond voor bepaalde producten.” Het gaat om producten die worden gemaakt van Russische olie, maar via andere landen worden geïmporteerd, zoals Turkije.

Op dit moment staat het Europese bedrijven namelijk vrij om bijvoorbeeld Turkse diesel in te voeren gemaakt van Russische olie. De Lange: “De maximumprijs geldt niet alleen voor de EU, maar voor de hele G7, de grootste economieën van de wereld. Op het moment dat zij een maximumprijs hanteren die onder de marktprijs ligt, zorgt dat voor miljarden euro’s aan schade voor Poetin.”

Maar ook zonder die maximumprijs is het “prima” om geen olie van Rusland te kopen, zegt De Lange. “Dat is heel vervelend voor Poetin.” Volgens haar kunnen landen als China en India voor Rusland niet het gat opvullen dat de Europese Unie achterlaat. “Daarbij staan al zijn vrienden op sanctielijsten en zijn ze afgesloten van het internationale betalingsverkeer.”

Kritiek

Toch klinkt er ook kritiek. “Ik ben een voorstander van alle sancties die er zijn geweest, zonder enige twijfel. Maar ik heb grote twijfels over de olieboycot”, zegt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk. “Politici willen krachtdadig overkomen en het klinkt logisch dat als je ervoor zorgt dat olie- en gasinkomsten enorm worden verminderd, de oorlogsmachine stopt. Maar dat is gewoon niet zo.”

Het sanctiepakket “heeft daarbij als gevolg dat vermoedelijk de dieselprijs enorm gaat oplopen en de olieprijzen kunnen oplopen”, zegt De Wijk. “Er gaan raffinageproblemen komen. Het is dus ook geen wonder dat de Nederlandse overheid besloten heet om een voorraad diesel aan te leggen voor negentig dagen. Men ziet dus echt wel in dat de gevolgen groot zijn.”

‘Alternatief is niets doen’

De Lange sluit niet uit dat Europese lidstaten inderdaad hinder zullen ondervinden van de olieboycot en dat op korte termijn de effecten op de Russische staatskas mogelijk gering zijn. “Feit is dat je voor sancties een lange adem nodig hebt. Het alternatief is niets doen en het prima vinden dat je een dictator op je continent hebt die aan landjepik doet”, zegt ze. “Ik ben heel blij dat onze minister van Buitenlandse Zaken (Wopke Hoekstra, red.) heeft gezegd dat wij achter Oekraïne blijven staan.”

De Europarlementariër vindt dat de Europese Unie “een balans moet vinden” tussen het pijnigen van Rusland “en jezelf niet in de voet schieten”. Die balans is er nu nog, stelt de christendemocraat. “De olieprijzen waar ook al hoog en zijn ook van andere factoren afhankelijk. Je moet ook je oog houden op waar je het allemaal voor doet. Waar we dit voor doen is om tegen Poetin te zeggen: dit landjepik accepteren we niet.”

Volgens De Lange hebben de sanctiepakketten effect. “Je merkt dat de Russische economie, vergelijkbaar met die van de BeNeLux, langzaam in het slop raakt.”

LEES OOK: Helft energienetwerk in Oekraïne ligt plat door raketten: ‘Strategie van Rusland is om wil van de bevolking te breken’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer