main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 08:33

Helft energienetwerk in Oekraïne ligt plat door raketten: ‘Strategie van Rusland is om wil van de bevolking te breken’

Oekraïne wordt weer getroffen door meerdere raketbeschietingen vanuit Rusland, waardoor inmiddels bijna de helft van het energienetwerk in het land platligt. OM die reden sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski de VN-Veiligheidsraad gisteren in een spoedzitting toe. “De strategie van Rusland is om de wil van de bevolking te breken, waardoor Zelenski genoodzaakt zou zijn om naar de onderhandelingstafel te komen”, zegt defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga.

Maar de geschiedenis leert dat dit zeer zelden ook echt werkt, zegt Wijninga. “Het op grote schaal bombarderen van bevolkingsgebieden leidt vaak helemaal niet tot het breken van het verzet van de bevolking. Dus wat dat betreft is de uitkomst onzeker”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is ook de vraag of Rusland deze aanvallen kan volhouden, omdat het aantal de voorraad precisiewapens ook slinkt.”

In de spoedzitting die op het verzoek van Zelenski plaatsvond vroeg hij de VN-raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Zelenski noemde de aanvallen “misdaden tegen de menselijkheid”.

Volgens de Oekraïense autoriteiten vielen er woensdag zes doden en 36 gewonden door de raketbeschietingen. Er zijn bombardementen gemeld uit onder meer Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, uit de westelijke stad Lviv en uit de hoofdstad zelf. Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten.

70 raketten

“Vandaag is slechts één dag, maar we hebben 70 raketten gekregen”, zei Zelenski via een videoverbinding met de zitting in New York. Bij de beschietingen zijn volgens de president ook scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en woonwijken getroffen. “Dat is de Russische formule voor terreur”, zei hij. Hij nodigde de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

“Oekraïne moet vooral proberen die raketaanvallen te onderscheppen met luchtverdedigingssystemen”, zegt Wijninga. “Dat is woensdag ook weer voor een belangrijk deel gelukt. Van die 70 raketten claimt men er 50 te hebben neergeschoten. Dat betekent wel dat er nog altijd 20 raketten doorkomen, en als die kritieke infrastructuur raken kan er stroom uitvallen.”

Onwaarschijnlijk

Het is overigens onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen in een officiële verklaring zal veroordelen. Rusland heeft een zetel in de raad en kan zijn vetorecht gebruiken, zoals het in eerdere zittingen over de oorlog in Oekraïne heeft gedaan. Zelenski vroeg daarom Rusland zijn stemrecht af te nemen in stemmingen die over het land zelf gaan. “We mogen ons niet laten gijzelen door één internationale terrorist”, zei Zelenski.

LEES OOK: ‘Complete grootheidswaanzin dat Infantino oproept tot een staakt het vuren in Oekraïne tijdens WK’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer