main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 08:33

Helft energienetwerk in Oekraïne ligt plat door raketten: ‘Strategie van Rusland is om wil van de bevolking te breken’

Oekraïne wordt weer getroffen door meerdere raketbeschietingen vanuit Rusland, waardoor inmiddels bijna de helft van het energienetwerk in het land platligt. OM die reden sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski de VN-Veiligheidsraad gisteren in een spoedzitting toe. “De strategie van Rusland is om de wil van de bevolking te breken, waardoor Zelenski genoodzaakt zou zijn om naar de onderhandelingstafel te komen”, zegt defensie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Peter Wijninga.

Maar de geschiedenis leert dat dit zeer zelden ook echt werkt, zegt Wijninga. “Het op grote schaal bombarderen van bevolkingsgebieden leidt vaak helemaal niet tot het breken van het verzet van de bevolking. Dus wat dat betreft is de uitkomst onzeker”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is ook de vraag of Rusland deze aanvallen kan volhouden, omdat het aantal de voorraad precisiewapens ook slinkt.”

In de spoedzitting die op het verzoek van Zelenski plaatsvond vroeg hij de VN-raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Zelenski noemde de aanvallen “misdaden tegen de menselijkheid”.

Volgens de Oekraïense autoriteiten vielen er woensdag zes doden en 36 gewonden door de raketbeschietingen. Er zijn bombardementen gemeld uit onder meer Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, uit de westelijke stad Lviv en uit de hoofdstad zelf. Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten.

70 raketten

“Vandaag is slechts één dag, maar we hebben 70 raketten gekregen”, zei Zelenski via een videoverbinding met de zitting in New York. Bij de beschietingen zijn volgens de president ook scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en woonwijken getroffen. “Dat is de Russische formule voor terreur”, zei hij. Hij nodigde de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

“Oekraïne moet vooral proberen die raketaanvallen te onderscheppen met luchtverdedigingssystemen”, zegt Wijninga. “Dat is woensdag ook weer voor een belangrijk deel gelukt. Van die 70 raketten claimt men er 50 te hebben neergeschoten. Dat betekent wel dat er nog altijd 20 raketten doorkomen, en als die kritieke infrastructuur raken kan er stroom uitvallen.”

Onwaarschijnlijk

Het is overigens onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad de aanvallen in een officiële verklaring zal veroordelen. Rusland heeft een zetel in de raad en kan zijn vetorecht gebruiken, zoals het in eerdere zittingen over de oorlog in Oekraïne heeft gedaan. Zelenski vroeg daarom Rusland zijn stemrecht af te nemen in stemmingen die over het land zelf gaan. “We mogen ons niet laten gijzelen door één internationale terrorist”, zei Zelenski.

LEES OOK: ‘Complete grootheidswaanzin dat Infantino oproept tot een staakt het vuren in Oekraïne tijdens WK’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer