Wordt talent nog gestimuleerd? ‘Er is geen enkel ander land dat beroepsonderwijs “laag” noemt’
We moeten afstappen van het onderscheid tussen 'hoog- en laagopgeleiden', stelt ondernemer Zeynep Dag in WNL op Zondag op NPO1. Mensen willen namelijk niet 'laagopgeleid' zijn en kiezen dan ook niet voor een beroepsopleiding. Volgens columnist en historicus Zihni Özdil is er zelfs geen enkel land in de hele wereld waar het beroepsonderwijs 'laag' wordt genoemd. Hij was MBO-woordvoerder in de Tweede Kamer, en deed toen veel onderzoek naar het beroepsonderwijs.
Een ander probleem ziet volgens hem op de maatschappelijke waardering van vakmensen. Kunnen we de eigen talenten van jongeren nog wel stimuleren? Özdil: "Als iemand heel erg gemotiveerd is om timmerman te worden, is dat net zoveel waard als iemand die filosoof wil worden." We leiden niet talenten op, geeft ondernemer Dag bijval, "maar mensen die een diploma moeten hebben". "Je hebt niets aan een papiertje, als je niet weet wat je talent is."
Helft van de vrouwen financieel onafhankelijk
Zakenvrouw van het jaar, Kristel Groenenboom, zegt dat slechts 14 procent van al het technisch personeel vrouw is. Ze had graag gezien dat dat percentage hoger lag. "Het is jammer dat ouders dat niet promoten." Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zou willen dat meer vrouwen geënthousiasmeerd worden om voor een technische opleiding te kiezen, geeft ze aan.
Bovendien is maar de helft van de vrouwen financieel onafhankelijk, vervolgt Dag. Daar verstaat het CBS onder dat ze het minimumloon verdienen, of meer, legt ze uit. "Schrikbarend."