main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 december 2022 — 14:53

Moet Oranje zich zorgen maken? Energieke Amerikanen maken goede indruk

Het Nederlands elftal kruist zaterdagmiddag in de achtste finale van het WK in Qatar de degens met de Verenigde Staten. Groep A werd door Oranje gewonnen, toch wisten de manschappen van bondscoach Louis van Gaal niet te overtuigen. Hoofdredactrice van Helden Magazine Barbara Barend is onder de indruk van Team USA en denkt dat Oranje een lastig duel te wachten staat.

“Traditioneel gezien is Amerika geen voetballand; American Football, basketbal en honkbal zijn daar veel groter. Voetbal is vooral een meidensport. Maar de laatste jaren zie je dat mannen steeds beter worden. Ze spelen verzorgd voetbal, de spelers spelen bij grote clubs”, vertelt Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Christian Pulisic van Chelsea is de grote ster.”

De Verenigde Staten maken dit toernooi “een energieke” indruk, zegt Barend. “Dat missen we een beetje bij Oranje.” Tegelijkertijd is het voor Amerika ook een valkuil. “Ze houden het meestal vol tot de 75e minuut, daarna storten ze in. Nederland moet het tot die tijd zien vol te houden.”

Volgens Barend is voor Oranje het elftal van bondscoach Gregg Berhalter geen onprettige tegenstander. De speelstijl van de Amerikanen ligt Nederland wel, zegt ze. “In voetbaltaal kun je zeggen dat er tegen Amerika meer ruimte op het veld komt te liggen.” Toch wordt het voor Oranje tegen de VS zwaarder dan in de poulefase. “Ze zijn heel afhankelijk van de vorm van Mempis Depay en Cody Gakpo, die uit het niets een doelpunt kunnen maken.”

Gakpo

PSV-aanvaller Gakpo, uitblinker aan Nederlandse zijde dit toernooi, is de eerste Nederlander ooit die drie doelpunten maakte in zijn eerste drie WK-wedstrijden. “Als ik Cody drie keer zie scoren, gaat er heel veel emotie door mij heen”, vertelt Rini de Groot, hoofd jeugdscouting bij PSV. “Als kind was hij al heel gedreven, altijd bezig met voetbal. Hij wilde altijd doelpunten maken.”

Volgens De Groot staat Gakpo stevig in zijn schoenen. “Cody heeft een stabiel karakter, is heel zelfstandig. Hij weet precies wat hij wil, wat hij wel kan en wat hij niet kan.”

“Gakpo is een hele lieve, rustige jongen”, vindt ook Barend. “Hij leeft met de bijbel, is heel religieus. Toen zijn transfer naar Engeland afgelopen zomer niet doorging, bleef hij rustig. Het is een fijne jongen en een mooie voetballer. Het is leuk dat hij nu de ster is.”

Van Gaal legt kritiek naast zich neer

Met zijn goede spel weet Gakpo het een en ander te verbloemen. Het Nederlands elftal won in de groep van Senegal en Qatar (twee keer 2-0) en speelde gelijk tegen Ecuador (1-1), maar het veldspel laat te wensen over. Bondscoach Van Gaal laat zich niet van de wijs brengen.

“Ik vond het tegen Qatar al een stuk beter”, zei hij over de 2-0-zege in het laatste pouleduel. “Wat nog meer houvast geeft is dat we met een aantal jongens begonnen die niet fit waren en dat nu wel zijn. We zijn de groepsfase vrij makkelijk doorgekomen, nu gaat het echt beginnen. We hebben gewoon een hele goede groep. Ik ben de enige die dat ziet blijkbaar, het zal wel aan mij liggen.”

Van Gaal is op zijn hoede voor de Verenigde Staten, die in de poule indruk maakten tegen Engeland (0-0). “Het is een hele energieke ploeg met fysiek sterke spelers. Dat is voor iedere tegenstander lastig. Dat zie je ook door de uitslagen die zijn behaald. Ik vind het geen verrassing dat ze door zijn naar de achtste finales, dat had ik na het zien van hun eerste wedstrijd wel verwacht.”

Opstelling

Barend verwacht dat Van Gaal niet aan zijn elftal sleutelt voor de wedstrijd tegen de VS. “Hij houdt vast aan zijn vaste opstelling en systeem, waar die jongens zich volgens mij niet heel prettig in voelen. De Hollandse school is 4-3-3, met vleugelaanvallers. Zo zijn deze spelers opgeleid, maar zo wil Van Gaal niet voetballen.”

“Maar op dit moment moeten we onze mond houden, want Van Gaal boekt resultaat”, erkent Barend, die teleurgesteld is dat Duitsland gisteren uit het toernooi vloog. “Het is al jarenlang een leuk voetballende ploeg en ze nemen maatschappelijk ook altijd hun verantwoordelijkheid. Ik heb zo genoten van Jamal Musiala. Ik hoop dat we bij Nederland ook wat meer gaan zien van dat frivole.”

Oranje en de Verenigde Staten trappen morgen om 16.00 uur (lokale tijd) af. De winnaar van het duel mag zich een week later melden in de kwartfinale, de verliezer pakt zijn koffers en keert huiswaarts.

LEES OOK: Minister Helder spreekt over energielevering in Qatar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer