Personeelstekort is nog lang niet opgelost: ‘We moeten meer kijken naar leervermogen en drijfveren’
Nog altijd zijn de personeelstekorten in vitale sectoren zoals de zorg en het onderwijs niet opgelost. Sterker nog, door bevolkingsgroei en vergrijzing dreigt het tekort alleen maar toe te nemen. De komende dagen debatteert Den Haag over mogelijke oplossingen voor het probleem tijdens het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Eén oplossing is de inzet van meer arbeidsmigranten. Zij kunnen worden ingezet in dienstverlenende beroepen maar ook bijvoorbeeld in de logistiek. Desondanks is daar ook weerstand tegen. Bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting nu de woningnood in Nederland al zo hoog is.
Een andere oplossing zou het stimuleren van voltijdwerken zijn en de beeldvorming rondom 55-plussers wegnemen. "Veel van deze mensen zijn na het verliezen van hun baan nog zeker een jaar werkloos," erkent Aylin Bilic, headhunter en publicist, in Goedemorgen Nederland. Liane den Haan, Tweede Kamerlid van de fractie Den Haan, wil dat de beeldvorming rondom deze groep wordt weggenomen. "Er wordt nog vaak gedacht dat deze mensen vaker ziek zijn en minder flexibel. De minister heeft beloofd iets aan deze vooroordelen te gaan doen."
'Schaarste is blijvend'
Volgens Bilic is de schaarste op de arbeidsmarkt een blijvend iets. Maar "ik denk dat organisaties creatiever worden. Denk hierbij aan automatisering en digitalisering." Bilic erkent dat voor sommige mensen een dergelijke omslag als 'onpersoonlijk' kan worden ervaren, maar dat het niet anders is. Daarbij vindt ze: "We zijn een diplomamaatschappij, als we meer mensen aan het werk willen hebben dan moeten we daar vanaf. We moeten meer kijken naar het leervermogen en de drijfveren van mensen."
Constantijn van Oranje, ambassadeur Techleap NL, ziet het resultaat in zijn branche daar al van. "Op deze manier worden allerlei vooroordelen eruit gefilterd, want het gaat om wat je kan."
LEES OOK: Nederland is onvoldoende voorbereid op een (cyber)ramp: ‘En het aantal aanvallen groeit’