CDA-Kamerlid Van der Molen: kabinet moet meer geld uittrekken voor bereikbaarheid noorden
Het kabinet moet meer geld uitrekken om Noord-Nederland beter bereikbaar te maken, zegt CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Van de 7,5 miljard euro die de komende tien jaar wordt besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Nederland, wordt volgens kabinetsplannen slechts vier procent in de drie noordelijke provincies uitgegeven.
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. De 7,5 miljard die wordt uitgetrokken is vooral bedoeld om nog te bouwen woonwijken goed bereikbaar te maken. "We moeten 900.000 nieuwe woningen bouwen. Die moeten ook bereikbaar zijn. Het is goed dat zo fors wordt geïnvesteerd", zegt Van der Molen.
Maar de christendemocraat vindt het niet uit te leggen dat van de totale investeringen slechts vier procent terechtkomt in Groningen, Drenthe en Friesland, zijn thuisprovincie. "Het probleem met dit pakket is dat er heel veel geld gaat naar de bekende steden, terwijl ook in het noorden enorme uitdadingen zijn. Het is ook niet zo dat daar geen huizen worden gebouwd."
Flessenhals
Daarbij is de bereikbaarheid van Noord-Nederland via het spoor ver ondermaats, vindt de CDA'er. Zijn partij wil dat er meer aandacht komt voor het spoortraject tussen Zwolle en Meppel. Deze 'flessenhals' op het spoornet is de enige route naar het Noorden. "Als je naar Groningen, Assen of Leeuwarden wil, moet je altijd via Meppel. Dat spoor ligt er ongeveer negen uur per week uit, een hele werkdag. Dan is het noorden afgesloten."
Hij vindt het "onbegrijpelijk" dat het kabinet niet extra geld uitrekt voor het spoor rond Meppel. Oppositiepartijen JA21 en BBB zijn het met hem eens willen dat het kabinet hier 75 miljoen euro extra voor uittrekt.
'Noorden geen krimpregio'
Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verdedigen de keuze om 65 procent van de investeringen te doen in de Randstad en 35 procent in de rest van het land. Zij wijzen erop dat in de Randstad de komende jaren de meeste woningen worden bijgebouwd. Maar Van der Molen benadrukt dat ook in het noorden de bevolking groeit.
"Het noorden is geen krimpregio. Er zijn gebied waar de bevolking afneemt, maar er zijn ook gebieden waar de groei groot is", zegt hij. "Het is logisch dat er geld naar het Westen gaat, dat is het punt niet. Maar ook in het zuiden en oosten wordt geïnvesteerd. Het is raar dat het een heel deel van het land, het noorden, achterblijft. Dat kan niet."
Het kabinet lijkt gevoelig voor de kritiek. Maandag werd bekend dat er extra geld voor enkele spoorprojecten in het noorden wordt geïnvesteerd.
LEES OOK: Den Haag lijkt Noorden toch niet vergeten: meer geld naar infrastructuur