main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2022 — 12:24

CDA-Kamerlid Van der Molen: kabinet moet meer geld uittrekken voor bereikbaarheid noorden

Het kabinet moet meer geld uitrekken om Noord-Nederland beter bereikbaar te maken, zegt CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen. Van de 7,5 miljard euro die de komende tien jaar wordt besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid van Nederland, wordt volgens kabinetsplannen slechts vier procent in de drie noordelijke provincies uitgegeven.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. De 7,5 miljard die wordt uitgetrokken is vooral bedoeld om nog te bouwen woonwijken goed bereikbaar te maken. “We moeten 900.000 nieuwe woningen bouwen. Die moeten ook bereikbaar zijn. Het is goed dat zo fors wordt geïnvesteerd”, zegt Van der Molen.

Maar de christendemocraat vindt het niet uit te leggen dat van de totale investeringen slechts vier procent terechtkomt in Groningen, Drenthe en Friesland, zijn thuisprovincie. “Het probleem met dit pakket is dat er heel veel geld gaat naar de bekende steden, terwijl ook in het noorden enorme uitdadingen zijn. Het is ook niet zo dat daar geen huizen worden gebouwd.”

Flessenhals

Daarbij is de bereikbaarheid van Noord-Nederland via het spoor ver ondermaats, vindt de CDA’er. Zijn partij wil dat er meer aandacht komt voor het spoortraject tussen Zwolle en Meppel. Deze ‘flessenhals’ op het spoornet is de enige route naar het Noorden. “Als je naar Groningen, Assen of Leeuwarden wil, moet je altijd via Meppel. Dat spoor ligt er ongeveer negen uur per week uit, een hele werkdag. Dan is het noorden afgesloten.”

Hij vindt het “onbegrijpelijk” dat het kabinet niet extra geld uitrekt voor het spoor rond Meppel. Oppositiepartijen JA21 en BBB zijn het met hem eens willen dat het kabinet hier 75 miljoen euro extra voor uittrekt.

‘Noorden geen krimpregio’

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verdedigen de keuze om 65 procent van de investeringen te doen in de Randstad en 35 procent in de rest van het land. Zij wijzen erop dat in de Randstad de komende jaren de meeste woningen worden bijgebouwd. Maar Van der Molen benadrukt dat ook in het noorden de bevolking groeit.

“Het noorden is geen krimpregio. Er zijn gebied waar de bevolking afneemt, maar er zijn ook gebieden waar de groei groot is”, zegt hij. “Het is logisch dat er geld naar het Westen gaat, dat is het punt niet. Maar ook in het zuiden en oosten wordt geïnvesteerd. Het is raar dat het een heel deel van het land, het noorden, achterblijft. Dat kan niet.”

Het kabinet lijkt gevoelig voor de kritiek. Maandag werd bekend dat er extra geld voor enkele spoorprojecten in het noorden wordt geïnvesteerd.

LEES OOK: Den Haag lijkt Noorden toch niet vergeten: meer geld naar infrastructuur

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer