Onrust in China vanwege coronamaatregelen houdt aan: ‘Het zit mensen helemaal tot hier’
In grote steden in China is er opnieuw veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen. In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat, zo schrijft ANP. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.
De autoriteiten houden vanaf vandaag een wekelijkse persbijeenkomst voor de bestrijding van het virus. Er zijn volgens de dinsdag vrijgegeven cijfers in de afgelopen 24 uur 38.645 besmettingen gemeld in het land dat 1,45 miljard inwoners telt. Dat is minder dan de ruim 40.000 nieuwe gevallen de dag ervoor.
In totaal heeft het land sinds de uitbraak begon ongeveer 315.250 gevallen vastgesteld. Het relatief lage aantal is volgens de overheid dankzij draconische maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan - China stelt om de haverklap strenge lockdowns in.
'Het zit mensen helemaal tot hier'
Daar komt steeds meer protest tegen. "Dit betekent dat het mensen echt helemaal tot hier zit", reageert hoogleraar Humanitaire hulp en Wederopbouw Thea Hilhorst in Goedemorgen Nederland. "In China staat er toch een grote prijs op om de straat op te gaan, je riskeert dat je jarenlang verdwijnt en in de gevangenis terechtkomt."
De regering wil de protesten op allerlei manieren tegengaan. Meerdere demonstranten meldden aan AFP dat ze door de politie zijn gebeld en dat geëist werd dat ze informatie gaven over waar ze waren geweest en waar ze naartoe gingen. Naar de buitenwereld gaan de autoriteiten eigenlijk niet op de protesten in.
"Ik schat dat de Chinese overheid nooit in zal gaan op wat die demonstranten willen. Zeker niet rechtsreeks, maar eerder dat er dan misschien ineens over een paar weken versoepelingen zijn, vanuit hun eigen initiatief", zegt Hilhorst daarover. "Zij zullen zich daar nooit rechtstreeks toe verhouden. Maar misschien dat het toch indirect iets oplevert."
Brand in flatgebouw
Een brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, die aan tien mensen het leven kostte, vormde de aanleiding voor protesten in verschillende steden in China. De strenge lockdown zou de reddingsoperatie voor de flatbewoners hebben bemoeilijkt, was de kritiek op sociale media. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten bij de protesten zijn aangehouden.
De protesten breidden zich maandag ook uit naar Hongkong. Tientallen mensen gingen daar de straat op. Waarnemers spreken over een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Mensen riepen zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.