main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 10:39

Vrouwenrechtenorganisatie wil aandacht voor financiële zelfstandigheid vrouwen: ‘Urgent probleem’

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom lanceert vandaag een campagne die aandacht vraagt voor financiële zelfstandigheid voor vrouwen in Nederland. “Het is heel erg belangrijk dat vrouwen in Nederland weten wat hun financiële rechten zijn”, zegt directeur van de stichting Shirin Musa in Goedemorgen Nederland.

De campagne wordt gehouden in het kader van Orange the World, de internationale actieweken tegen alle vormen van geweld jegens vrouwen wereldwijd. Volgens Femmes for Freedom kan sociale-culturele emancipatie “alleen slagen als vrouwen ook economische zelfstandigheid en financiële zelfbeschikking kunnen bereiken”.

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geeft vrijdag het startsein voor de campagne. “Ze laat daarmee zien dat het een urgent probleem is”, zegt Musa. Op de website van Femmes for Freedom staan adviezen over hoe vrouwen hun financiële rechten beter kunnen borgen.

Musa: “Bijvoorbeeld over wat je kunt doen op het moment dat je geen eigen bankrekening of bankpas hebt, of als je onder druk wordt gezet om geld af te staan aan je familie.” Deze tips verhogen de financiële zelfredzaamheid en duurzame participatie van vrouwen met een migratieachtergrond in een afhankelijkheidssituatie, schrijft de stichting op haar website.

Biculturele achtergrond

Vrouwen zonder financiële zelfstandigheid in Nederland zijn vaak vrouwen met een biculturele achtergrond, zegt de stichting. “Maar vergis u niet: ook jonge vrouwen die hier geboren en getogen zijn, worden financieel hard getroffen als zij opgroeien in een omgeving die hun eigen geld afneemt”, aldus Femmes for Freedom.

Politieke maatregelen

Parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen denkt dat het onderwerp ook in politiek Den Haag op de agenda staat. “Dat blijkt uit  het feit dat de minister deze campagne steunt.” Hij denkt dat het kabinet ook maatregelen kan nemen om de drempel voor financiële zelfstandigheid te verlagen. “Maak de kosten voor een bankpas voor deze mensen goedkoper.”

“Een eigen bankpas kost iets van vijf euro per maand. Voor mensen om wie het gaat is dat misschien wel een handicap”, aldus Vrijsen.

LEES OOK: Meer mensen dan ooit hebben in 2023 recht op toeslagen: dit moet u daarover weten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer