main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 november 2022 — 12:53

Meer mensen dan ooit hebben in 2023 recht op toeslagen: dit moet u daarover weten

Een bijdrage voor je huur, zorg of het betalen van de kinderopvang: een recordaantal mensen heeft in 2023 recht op een toeslag, en de eerste brieven hierover vallen aanstaande week op de deurmat. Maar niet bij de 500.000 extra huishoudens die ook recht hebben op deze toeslagen, gezien deze mensen nog niet bekend zijn bij de overheid. Daarom adviseert staatsecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hen goed te bekijken waar ze recht op hebben. “Eind deze week is daar ook een rekenhulp voor beschikbaar.”

Het kabinet wil mensen tegemoetkomen in de huidige financiële zware tijd. “De zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget worden verhoogd”, zegt De Vries in Goedemorgen Nederland.

De zorgtoeslagverhoging is alleen voor 2023 van toepassing, de huurtoeslag is structureel en het kindgebonden budget wordt in de loop van de tijd afgebouwd.

Controleer de brief goed

In de brief die mensen ontvangen over de toeslagen heeft de fiscus al een inschatting gemaakt van het bedrag waar de ontvangers ongeveer recht op hebben, maar De Vries benadrukt dat het belangrijk is dat deze gegevens wel nog goed nagelopen worden. “Want er verandert best wel veel. Er worden behoorlijk hoge CAO’s afgesloten en mensen krijgen soms ook een incidentele bijdrage van hun werkgever.” Dit kan soms voor terugvorderingen zorgen. “Dus het is goed om dit te voorkomen.”

De rekenhulp moet de 500.000 huishoudens die eerder geen recht hadden op toeslagen, maar nu wel, dus gaan helpen. De Vries: “Het is niet heel veel werk.”

Kritiek

Het plan van het kabinet wordt niet zonder kritiek ontvangen. Schuldhulpverlener Marjorie Malbons vindt dat de toeslagen weggehaald moeten worden bij de Belastingdienst. “Het is een inner en geen verstrekker”, zegt zij. “Dus als alles neergezet wordt bij de organisaties waar het voor bedoeld is: de woningbouw, de zorgverzekeraar, denk ik dat het wat makkelijker zou zijn.” Volgens Malbons is het huidige systeem te ingewikkeld.

Het is ook een enigszins vreemde stap. Minister-president Mark Rutte gaf in 2020 al aan van het toeslagensysteem af te willen, maar dat lukte deze kabinetsperiode nog niet. De consensus is dat het toeslagensysteem niet werkt en dat het burgers juist in de problemen brengt. Dat komt mede doordat er eerst geld wordt uitgekeerd. Pas achteraf wordt gecontroleerd of iemand er wel recht op heeft.

De Vries onderschrijft dat het in dit licht geen logische stap is. “Maar ik denk dat het hele uitzonderlijke tijden zijn, en we willen toch zorgen dat mensen heel gericht ondersteuning krijgen”, geeft ze aan. “We hebben een hele range aan maatregelen, maar ik denk dat dit ook wel heel belangrijk is voor mensen.”

LEES OOK: Van Rij: voor zomer duidelijkheid compensatie slachtoffers institutioneel racisme bij Belastingdienst


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer