main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2022 — 10:18

Nabestaanden verkeersslachtoffers moeten lang wachten tot zaak is afgehandeld: ‘Veroorzaakt zoveel meer leed’

Binnen justitie zijn grote zorgen over de lange wachttijden voor de behandelingen van strafzaken van ernstige verkeersincidenten. Door onder meer een tekort aan rechters en gecompliceerde onderzoeken moeten tientallen slachtoffers en nabestaanden een jaar of soms zelfs langer wachten voordat hun zaak voor de rechter komt, schrijft De Telegraaf.

Afgelopen jaar zijn van de 400 ernstige verkeersdelicten slechts 15 procent voor de rechter gekomen. En de wachttijd dreigt alleen maar verder op te lopen als er niet snel extra mankracht bij justitie bijkomt.

“Dit veroorzaakt zoveel meer leed,” reageert John van den Heuvel, misdaadjournalist bij de Telegraaf, in Goedemorgen Nederland. “Je wilt als nabestaanden verder met rouwverwerking en met je leven. Als zo’n strafzaak dan nog boven de markt hangt, dan geeft dat een heel naar gevoel.”

Zedenzaken

Van den Heuvel wijst erop dat de personeelstekorten bij het OM ook zichtbaar zijn in andere strafzaken. “Slachtoffers van zedenmisdrijven moeten vaak ook heel lang wachten. Hierbij geldt hetzelfde leed.”

LEES OOK: Black Friday drijft midden- en kleinbedrijf in het nauw

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer